Het nieuwe jaar is weer van start; zo ook onze gezinsmomenten. Deze periode tussen kerst en de veertigdagentijd richting het paasfeest vullen wij in door tijdens onze gezinsmomenten bezig te zijn rondom het zogenaamde ‘woordeloze boek’. Dit is een boekje dat enkel bestaat uit 5 dubbele pagina’s in verschillende kleuren. Elke kleur staat symbool voor een stukje van het Evangelie en met elkaar vormen de 5 bladzijden het grote verhaal van de Bijbel. Ik vind het mooi om dit met onze kinderen door te nemen zodat ze zicht krijgen op het grotere verhaal in de Bijbel. Ze kennen inmiddels al best heel wat verhalen maar een overview ontbreekt nog. Het woordeloos boek is een handig hulpmiddel om dit grotere plaatje te schetsen.
Bladzijde 1: groen
We starten ons gezinsmoment met een schaal Skittles op tafel; de kids willen uiteraard gelijk aanvallen en de snoepjes opeten. Maar we pakken het woordeloze boek erbij, vertellen dat we hiermee aan de slag gaan – en dat we deze keer gaan ontdekken wat de kleur ‘groen’ te betekenen heeft. Korte conclusie voor wat betreft de snoepjes: alle groene Skittles mogen vandaag opgegeten worden.
De kleur groen staat in het woordeloze boek symbool voor het begin: God heeft alles goed gemaakt. Onze insteek is dan ook bij de schepping, Genesis 1 en 2. Op tafel liggen de cijfers 1 t/m 7. Ook staan er 7 groepjes voorwerpen op tafel, in willekeurige volgorde (denk aan: een kaarsje voor het licht, een schaaltje water, Duplo-dieren en poppetjes, een stoel om te rusten, etc.). De opdracht voor onze kinderen: op welke dag maakte God wat? Leg het juiste cijfer bij het juiste voorwerp. Samen komen ze een heel eind (‘Het water moet er natuurlijk wel eerder zijn dan de vissen.’ ‘Rusten is vast aan het eind.’), maar als Elianne het even later na leest in de Bijbel, komen ze tot de ontdekking dat de volgorde soms toch net even anders is dan ze hadden gedacht.
En God zag dat het goed was
Het refrein na elke scheppingsdag is dat God zag dat het goed was. Zo had God het bedacht, zo was het goed op dit moment.
Juist een dag voordat wij dit gezinsmoment hielden, waren wij naar Naturalis, biodiversity centre. Daar zagen en ontdekten we heel veel van Gods wonderlijke wereld. We komen hier tijdens ons gezinsmoment dan ook nog even op terug, en vertellen wat we daar zo mooi en indrukwekkend hadden gevonden.
We luisteren het liedje In het begin (ook het lied In het begin lag de aarde verloren past er heel mooi bij). Aansluitend bouwen we van blokjes een groene boom die de komende weken als symbool mag blijven staan – elke week een symbool erbij, om elke kleur en elke betekenis gemakkelijker te onthouden. (Dit idee vond ik via Pinterest op Let the little children come.)
Tot slot gaan de kinderen aan de slag om zaadjes te planten – het is er niet bepaald de tijd van het jaar voor, maar we gaan zien welke kruiden er binnen willen groeien. Wij mogen zorg dragen voor de schepping, en door co-creatie ook zelf iets van God laten zien. Groen in het woordeloos boek: symbool voor het begin, dat God alles goed heeft gemaakt.
2 reacties
Goedenavond. Ik ben zojuist op je website terecht gekomen en word er erg blij van!! Ik heb elke vrijdagavond een gezinsmoment met mijn oudste jongens en was een beetje door mijn materiaal heen. Een vraag over de gezinsmomenten over het woordeloos boek, moet ik dat boek aanschaffen of kan dat ook zonder? Het is me niet echt duidelijk na Googlen wat dit boek precies inhoudt.. Kun je me helpen?
Dag Sjoukje,
wat leuk om te horen dat je op mijn website terecht gekomen bent, en dat je er zo blij van wordt. Fijn, wees welkom!
Voor wat betreft het woordeloze boek: dat is een boek met enkel gekleurde pagina’s, zonder tekst erin. Je kunt het kopen, maar ook heel eenvoudig zelf maken.
Bijvoorbeeld door gekleurde papieren tegen elkaar te plakken als bladzijden, in de kleuren: groen – zwart – rood – wit – goud.
Als je er op googled, vind je ongetwijfeld voorbeelden.
Zegen voor jullie gezin!
Hartelijke groet, Erika