Het bloggen loopt een beetje achter, merk ik. We zijn inmiddels al een heel aantal gezinsmomenten verder in onze serie rondom het ‘woordeloos boek’. Na ‘groen’, God maakte alles goed, komt de volgende bladzijde. Zwart. Zwart staat symbool voor de zonde die de wereld binnenkwam. Gods goede wereld werd verduisterd; het zicht op God verdween.
Afwezigheid van licht
We beginnen ons gezinsmoment – uiteraard, de kids vergeten zoiets echt niet – met het eten van de volgende kleur Skittles. 🙂 Daarna starten we door de kinderen te blinddoeken. Wanneer ze geblinddoekt in de kamer staan, en niets meer kunnen zien, gaan we een gesprekje aan. Over hoe mooi alles om hen heen is, en of zij het ook zo mooi vinden. Uiteraard reageren ze al snel dat ze er niets van kunnen zien. We leggen de verbinding naar het woordeloze boek: God had alles goed gemaakt (groen), maar mensen kiezen ervoor om niet naar God te luisteren. En daarmee wordt de wereld eigenlijk heel donker; niet écht donker, maar mensen kunnen God niet meer zien. En daarmee verdwijnt eigenlijk alle kleur en licht uit de wereld.
We lezen de eerste bladzijden uit een kinderbijbel; over de zondeval. (Wij lezen dit uit het boek: ‘De tuin en het kruis’. Ik vind dit boek verder heel onprettig geschreven, maar de eerste bladzijden lenen zich goed voor dit verhaal, dus we gebruiken het in dit gezinsmoment toch even. De bladzijden in dit boek veranderen letterlijk van kleurrijk naar kleurloos.)
Effect op alles
We praten er over door. Waarom was de zondeval nou zo erg? Waren de gevolgen niet wat buiten proportie?
Om een antwoord te vinden op deze vragen, doen we een proefje. (Ik vond het idee hiervoor in het boek Knetteren en Knallen, pg. 44.) We zetten een glas water op tafel. In het water laten we één druppeltje inkt vallen. Eén heel klein druppeltje maar, in een heel glas water. En toch… de inkt verspreidt zich door het hele glas, totdat al het water blauw gekleurd is. Eén klein druppeltje beïnvloedt het geheel. Zo ook met ons; alles raakt beïnvloedt wanneer mensen niet volledig leven in vertrouwen op Gods liefde.
Zonde doet pijn
Als afsluiting krijgen de kinderen de opdracht een vel papier mooi in te kleuren met waskrijt. Al gauw liggen twee kleurrijke tekeningen op tafel. Maar daarmee is de opdracht nog niet af. Met zwarte plakkaatverf moeten ze nu over de hele tekening heen gaan totdat alles bedekt is met een zwarte laag. Au, dat vinden ze niet leuk. ‘Kun je dan wel zorgen dat ik straks mijn tekening weer zie, mama?’ ‘Komt het wel weer goed?’ Ik geef het eerlijk aan: ‘Nee, je krijgt je tekening niet meer terug op de manier zoals hij was. En dat doet een beetje pijn hè? Zo was het ook voor God: God had alles zo mooi gemaakt, maar door de zonde werd het eigenlijk donker. Wat zal dat voor God ook pijn gedaan hebben. Maar vertrouw me maar, het komt goed met je tekening.’
Het zwarte vel blijft liggen tot een later gezinsmoment in deze serie (wit), wanneer we hier verder mee aan de slag zullen gaan. (Een stappenplan hoe je dit zwarte kraspapier zelf kunt maken, vind je bij Kreanimo.)
Tot slot maken we van lego het symbool dat bij dit gezinsmoment hoort: een zwart hart. We zetten het naast de groene boom die er al stond, om zo de komende weken alle symbolen bij het woordeloos boek een zichtbaar plekje te geven.
1 reacties
[…] Kinderen en geloof […]