Morgen is het ‘Eeuwigheidszondag’: de laatste zondag van het kerkelijk jaar (voorafgaand aan advent), waarin men de mensen herdenkt die afgelopen jaar zijn overleden. Ook wel ‘Gedachteniszondag’ genoemd. Een moment om dankbaar te zijn voor hen die we hebben gekend, om te rouwen dat we hen hier op aarde verloren, en om te geloven dat ze in eeuwigheid doorleven.
Gedenkstenen
Ook thuis, wanneer er mensen in je omgeving overleden zijn, kun je hier vorm aan geven. Leg een aantal stenen klaar. Schrijf op elke steen de naam van iemand die overleden is, met eventueel de datum erbij. Geef deze stenen de komende week een zichtbare plek in huis. Haal met elkaar herinneringen op aan deze persoon, met een lach en een traan. En bid met elkaar, om je verdriet met God te delen.
Boek: Op naar vast en zeker
Ook kun je een boek lezen dat met dit thema verband houdt. Op naar Vast en Zeker is zo’n boek. Het is een allegorie over het leven, lijden, en vaste hoop. Dit boek is geschreven in de stijl van Bunyan’s christenreis. Het omschrijft dat alle mensen onderweg zijn; onderweg naar een stad die je niet kunt zien. Onderweg wonen we in een tent, is er een Herder die ons leidt, en een Trooster die met ons meegaat.
Het zijn veel beelden uit de Bijbel die gebruikt worden, om op verhalende manier aan kinderen door te geven dat het leven hier op aarde niet alles is, maar dat er een (veel) groter plaatje is waarbinnen ons leven hier op aarde een plekje heeft.
Hoewel ik het boek soms best ingewikkeld geschreven vind en de beeldtaal die gebruikt wordt – zeker voor jonge kinderen – nog best moeilijk kan zijn om te begrijpen, biedt dit verhaal wel een groter plaatje – en zeker als het gaat over thema’s als rouw, lijden en verlies, vind ik dat een mooie aanwinst.
(Het boek heeft een duidelijk reformatorisch karakter. Een inkijkexemplaar van dit boek is hier te bekijken: https://www.royaljongbloed.com/nl/product/op-naar-vast-en-zeker/)
Van harte sterkte en troost gewenst voor allen die verdriet hebben om mensen die hier op aarde niet meer bij ons zijn.