Ik loop hopeloos achter met blogs in de categorie ‘Wat lees ik?’ Sinds mijn laatste blog in deze categorie, zijn er weer heel veel boeken gepasseerd. Eens kijken of ik dit tijdens mijn zwangerschapsverlof nog een beetje kan bijwerken 🙂 Daarom bij deze weer 10 boeken die ik -inmiddels al langere tijd geleden- gelezen heb; ter inspiratie.
1 – Predikant in de praktijk [Arjan Berentsen, red.]
In Predikant in de praktijk vertellen 19 predikanten over hun werk en geven ze een inkijkje in het leven als predikant. Wat ik zo inspirerend aan dit boek vind, is dat het gaat om 19 heel verschillende predikanten, met een variatie in geslacht, kerkelijke achtergrond, leeftijd en ervaring. Daarmee wordt er niet ‘één stereotype’ neergelegd, maar wordt duidelijk dat mensen -in al hun diversiteit en overtuigingen- zich mogen inzetten in Gods koninkrijk. Mooi en inspirerend om te lezen en een inkijkje te krijgen in wat predikanten motiveert en uitdaagt.
2 – Roza Rozeur ingenieur [Andrea Beaty]
Een leuk prentenboek voor (o.a. hoogbegaafde) jonge kinderen met faalangst. Roza ziet overal mogelijkheden en maakt van rommeltjes allerlei uitvindingen. Maar ze verstopt deze uitvindingen, uit angst om te mislukken. Haar overgroottante Roos weet deze mindset bij haar te veranderen.
3 – Stilte zingen [Huub Oosterhuis]
Huub Oosterhuis is een bekende liedschrijver. In Stilte zingen zijn talloze liederen van hem opgenomen. De afgelopen jaren is mijn spiritualiteit veranderd en ik voel me erg aangetrokken tot de schrijfstijl en woordkeuze van Huub Oosterhuis. Mooi om elke dag zo’n lied / gedicht te lezen, en de diepere dimensie in de werkelijkheid voor ogen te hebben.
4 – Grand Hotel Europa [Ilja Leonard Pfeijfer]
Omdat dit boek een tijdlang zo enorm populair was, werd ik benieuwd naar de inhoud ervan. De schrijver neemt zijn intrek in het ‘Grand Hotel Europa’, en overdenkt en reconstrueert zijn verhaal van liefde.
Literair gezien is dit een meesterstaaltje, omdat de auteur in krachtige beeldspraak de geschiedenis én zijn toekomstperspectief over ons continent met haar identiteit weet neer te zetten. Maar ondanks dat ik wist van de diepere laag in het boek, moest ik mij er soms echt toe zetten om verder te lezen. Met name één passage vond ik walgelijk vulgair – dat is waarschijnlijk precies het gevoel dat de auteur probeert op te roepen. Dus nogmaals: literair hoogstandje, maar ik heb het niet per se met veel plezier gelezen.
5 – Door jou ben ik mij [Hinke van Abbema]
‘Door jou ben ik mij’ is het verhaal van twee Rotterdamse jongens, Jona en Marouan. Ze worden verliefd op elkaar, maar Jona zit daarmee in de knoop en weet niet hoe hij zijn liefde voor Marouan moet combineren met zijn christelijke opvoeding.
De auteur wil met dit liefdesverhaal ‘de diversiteit van Gods goede schepping laten zien’, en ik vind dat ze daar erg goed in geslaagd is. Een verhaal, waarin je meegenomen wordt in de gevoelens, worstelingen en zoektocht van een concrete persoon, doen zoveel meer dan een theoretische verhandeling over verschillende visies op homoseksualiteit. Ik word blij van dit boek en hoop dat het ruimte geeft voor jongeren (en ouderen).
6 – Geduld met God [ Tomas Halík]
Uitgangspunt in dit boek is de Bijbelse figuur van Zacheüs, die liever schuchter van een afstand toekijkt dan enthousiast participeert. Dit beeld gebruikt Halík om de relatie tussen gelovigen en niet-gelovigen opnieuw te framen, en voor het voetlicht te plaatsen dat God veel meer en veel breder aanwezig is dan we vaak denken. Twijfel ziet hij, zoals de ondertitel ook zegt, als brug tussen geloven en niet-geloven. Verfrissend, inspirerend, en ik vind het mooi om God zoveel breder te ontdekken dan onze eigen narrow-minded visies.
Dit boek hebben we doorgenomen met de leeskring van onze kerk en is zeker geschikt voor een dergelijke context.
7 – Kwetsbare liefde [Bernhard Reitsma]
Toen ik onverwacht een toffe baan op mijn pad kreeg, en ik nauw ging samenwerken met de auteur van dit boek, kon het niet anders dan dat ik dit boek nog eens zou herlezen. Een boek over de kerk, de islam en de drie-enige God. Gedegen geschreven, vol liefde voor de schepping en alle mensen die daarbij horen. Eerlijk zoekend naar contact tussen mensen van diverse religies en hoe dat vorm te geven: vol met kwetsbare liefde, in navolging van Jezus. Een genuanceerd boek over deze -soms heikele- thema’s.
8 – Ik kan het niet loslaten [Annemarie van Heijningen-Steenbergen]
Zoals al de boeken van deze auteur, is dit boek een mooie mengelmoes van rake thema’s, op een luchtige manier gepresenteerd. In dit boek gaat het over piekeren, perfectionisme en slapeloze nachten. Op de haar bekende eerlijke manier beschrijft de auteur haar persoonlijke zoektocht rond deze thema’s, waarin ze kwetsbaar en eerlijk schrijft, zonder de humor uit het oog te verliezen.
9 – Meer dan intelligent [Tessa Kieboom & Kathleen Venderickx]
Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx zijn twee baanbrekende personen als het gaat om meer aandacht en inzicht in hoogbegaafdheid. Met ‘Meer dan intelligent’ schreven zij samen een boek om ‘de vele gezichten van hoogbegaafdheid’ voor het voetlicht te brengen. Krachtig vond ik het stuk over ‘embodio’s’, wat veel inzicht kan geven in de overlevingsmechanismen van hoogbegaafden en de (in)efficiëntie daarvan.
10 – Zwaartekracht [Annemieke Reesink]
Vera, die een strikte religieuze opvoeding heeft gehad, verhuist van een klein dorpje naar de Randstad. Dit verandert haar leven voorgoed, en haar relatie met haar ouders, met de kerk, en met God komt onder druk te staan. Deze roman is een weergave van een zoektocht tussen de wat starre geloofsopvoeding die haar gevormd heeft, en de knagende geloofstwijfel. Ik vond dit een schitterend verhaal om te lezen, ‘ruimte’ is het woord dat in me opkomt. Heel mooi dat Vera ontdekt dat er glimpen van God op te vangen zijn op manieren die zoveel breder en onverwachter zijn dan wat we zelf kunnen bedenken.
1 reacties
[…] lazen we Roza Rozeur ingenieur, en van dezelfde schrijver is dit boek over Ada Dapper wetenschapper. Het is een prentenboek voor […]