Wat een kleurrijk gezinsmoment hadden wij dit keer! Over ‘iedereen is anders’, over respect, over samen en over seksuele diversiteit.
Iedereen is anders
We starten ons gezinsmoment met het maken van vingerafdrukken; we drukken onze vingers op een inktkussen en stempelen dit vervolgens op een vel papier. Allemaal lijken ze op elkaar, maar allemaal zijn ze toch verschillend. Met elkaar denken we na en schrijven we er bij: welke drie dingen heeft elk van ons hetzelfde als iemand anders uit het gezin, en welke drie dingen maken elk van ons uniek? Erg moeilijk te verzinnen is dat niet: dezelfde óf verschillende uiterlijke kenmerken, dezelfde óf verschillende karaktertrekken, dezelfde óf verschillende interesses en hobby’s. We hebben dan wel veel overeen, ook is elk van ons toch echt anders dan de anderen in ons gezin. Iedereen is anders, iedereen is uniek.
We lezen de pagina’s uit Wonderlijk en Waardevol die horen bij het thema ‘Anders’. Er zijn zoveel maatstaven waarlangs je kunt bepalen of iemand ‘anders’ is. Maar wat een mooie opdracht staat er op de pagina: zoek tussen twee plaatjes eens niet ‘de 10 verschillen’, maar ‘de 10 overeenkomsten.’
We lezen Matteüs 22 vers 36-40. Het zogenaamde ‘grote gebod’: heb God lief boven alles, en je naaste als jezelf. Iedereen is anders, ja, hoe mooi en wonderlijk! Van God houden boven alles en van die ander houden als van jezelf, is de grondslag om uit te leven.
Seksuele diversiteit
Het boek Wonderlijk en waardevol gaat over seksualiteit. Deze pagina’s over ‘Anders’ zoomen dan ook in op seksuele diversiteit. Ik vind het knap hoe de auteur deze pagina’s heeft vormgegeven: open en respectvol, met ruimte voor ieders visie. Zo staat er simpelweg een gespreksvraag over ‘Verschillende meningen’, waarin kinderen en ouders uitgedaagd worden samen na te denken over seksuele diversiteit. Mooi! Uiteraard weet ik dat dit een thema is waar ‘anders’ over gedacht wordt; in dit gezinsmoment beschrijf ik hoe wij dit thema vormgeven en hoor je zachtjes onze visie doorklinken.
Op een papier hebben we LHBTQIP+ geschreven. Aan onze oudste twee kids de opdracht om (op internet) eens uit te zoeken waar deze letters voor staan en wat ze eigenlijk betekenen. We praten daar over door, over dat er ook op seksueel vlak heel veel diversiteit is. Over dat mensen hier soms om uitgescholden (of erger) worden – iets waar de kids zich (gelukkig) niets bij kunnen voorstellen. Over dat mensen hiervan soms denken dat God dit wel óf niet goed zou vinden. Over de wijde ruimte die wijzelf hier voor zien en geloven. Over bekenden in onze omgeving met een andere gezinssamenstelling dan de onze, over buren (en kerken) die een regenboogvlag hebben hangen.
Kenmerkend voor seksuele diversiteit, zijn de regenboogkleuren. We doen dan ook een leuk proefje hierbij. Op een bord leggen we Skittles in alle kleuren van de regenboog. We schenken er een laagje water bij en wachten af. Wat er dan gebeurt, is fascinerend; zo mooi!
Terwijl Elianne en Joël aan de slag gaan om ‘iets’ in de regenboogkleuren te knutselen, net waar ze zin in hebben (strijkkralen, gekleurde stroken papier, magic paper met de regenboogkleuren op de achtergrond, etc.), luisteren we het liedje ‘Iedereen is anders’ (van Marcel Zimmer). Om tot slot af te sluiten met een heerlijke regenboog-fruitsalade. Juist omdat de salade bestaat uit zoveel verschillende soorten fruit, smaakt het extra lekker. Diversiteit is soms ingewikkeld, want je begrijpt elkaar niet altijd, maar wat is het iets moois!