De afgelopen maanden zijn een zoektocht hoe om te gaan met de beschikbare tijd. Ik heb nog weinig energie, er wordt veel veerkracht gevraagd (steeds maar weer meebewegen met kinderen die wel óf toch ineens niet naar school kunnen), en het is zoeken naar een goede balans tussen wensen en mogelijkheden. Toch is lezen blijkbaar van dusdanig levensbelang 😉 want een nieuwe ‘Wat lees ik?’ was met gemak vol te stoppen met 10 titels die de afgelopen tijd passeerden. Een mooie blog om hier het jaar mee af te sluiten. Het was weer vanalles wat. Lees/kijk mee, wie weet zit er een tip voor je tussen.
1 – Reisgenoten (Sharon Garlough Brown)
Dit boek – dat raad ik iedereen aan. Wat een prachtige spirituele reis maak je doorheen dit boek. In het boek lees je (in romanvorm) het verhaal van vier vrouwen. Vier vrouwen met elk hun eigen levensverhaal, met elk hun eigen zoektocht, met elk hun eigen weg met God. Het boek nodigt uit om je eigen verhaal langszij te leggen, om de verhalen van deze vrouwen als spiegel te gebruiken om je eigen weg met God verder te bewandelen. Je wordt meegenomen in de verhalen van Hannah, Meg, Mara en Charissa. In elk van hun levens herken je stukjes van je eigen verhaal. Je wordt uitgedaagd stappen te zetten, je geestelijke reis te vervolgen. Prachtig gedaan. En: echt niet alleen voor vrouwen – weet ik uit enthousiaste reacties uit mijn omgeving.
2 – Schitterend verhaal (Kevin DeYoung)
Niet alleen de ‘losse’ verhalen van de Bijbel, die op zichzelf al waardevol genoeg zijn, maar het grote verhaal: ik vind het belangrijk mijn kinderen daarmee bekend te maken. Om elk verhaal te zien als onderdeel van een groter verhaal, om te weten en geloven dat elke individuele geschiedenis een plek heeft in een Gods geschiedenis. Schitterend verhaal is een boek wat daarbij kan helpen. Ondersteund door prachtige platen schetst dit boek het verhaal van het begin tot het eind. De informatiedichtheid is op sommige stukjes heel hoog (kinderen pikken dat er niet per se uit op, en dat is prima; maar onderliggend zitten heel veel theologische noties verwerkt in dit boek). Een mooi boek om door te nemen met je kind(eren).
Toch ben ik niet één en al lovend. Soms is het taalgebruik ronduit misplaatst (onder meer: ‘God schopte hen de paradijselijke tuin uit’, nee ik geloof echt niet dit een accurate beschrijving van God is) – ik weet niet of dit in de oorspronkelijke taal ook zo was of dat het een vertaalprobleem is. Gelukkig kan je dit bij het voorlezen gemakkelijk zelf aanpassen. Verder is er geen enkele aandacht voor de incarnatie, de tijd van Jezus’ leven hier op aarde; dat is een keuze die ik werkelijk niet kan begrijpen. Het hele verhaal is erg gericht op het vertellen van het (individuele) reddingsverhaal, maar er is volgens mij nog zoveel meer (kosmische bevrijding, om maar iets te noemen, of transformatie in onszelf). Kortom: een schitterend verhaal, inclusief achterin nog een handige uitleg voor ouders/opvoeders, maar wel met de nodige kanttekeningen.
3 – Gaan we vandaag? (Rachel Held Evans)
Ruim 2 jaar geleden stierf Rachel Held Evans totaal onverwacht – ze was toen niet veel ouder dan de leeftijd die ik nu heb. Wat heeft ze een nalatenschap achtergelaten! Ik lees haar boeken graag en vind haar eerlijke zoektochten heel inspirerend. Zo ook dit boek, zeker nu in de corona-tijd de wekelijkse kerkgang minder ‘automatisch’ gaat. Gaan we vandaag? is een zoektocht naar wat de kerk voor je kan betekenen. Rachel heeft dit thema in dit boek opgezet door middel van het bespreken van de sacramenten. Ze schrijft daarin heel eerlijk over haar eigen zoeken, haar vragen, haar falen, haar pijn en haar vreugde. Haar zoektocht is een vergelijkbare als de mijne, met de moeite die ik ervaar in de kerk en tegelijk het ‘en toch’ van het liefhebben van de kerk. Ja, boeken als dit geven mij ademruimte en geven mij juist door de eerlijke rauwheid over de pijn die je in de kerk kan ervaren, een dieper verlangen en een diepere liefde naar diezelfde kerk.
4 – Dominee zoekt God (Wim Jansen)
Ik vind het inspirerend om verhalen van mede-theologen te lezen. Om te horen hoe zij hun zoektocht gaan in de kerk, in de theologie, in hun geloof. Dit boek van vrijzinnig predikant Wim Jansen was daar een mooi voorbeeld van. Het boek is opgezet als een dagboek van zijn laatste zondagmorgen als dominee, voordat hij met emeritaat zou gaan. Vanalles passeert daarin de revue, en hij geeft veel inkijkjes in zijn gedachten (en daarmee in zijn theologische overtuigingen). Een prachtige zoektocht; de spirituele taal die hij hanteert, raakt aan de fase waarin ik mij momenteel herken. Of zoals hij het omschrijft (p77): “Het was niet de rationele onttakeling die mij in de armen van de vrijzinnigheid heeft gedreven. Het is de mystieke beleving geweest. Niet omdat God kleiner is geworden, maar groter. En onder het kerkelijke dak is daarvoor alleen in de vrijzinnigheid plaats. Juist in het niet-weten is het vrije denken onontbeerlijk voor mij geworden.”
5 – Pijn & het brein – Annemarieke Fleming & Joke Vollebregt)
Toen mijn fysiek herstel niet verder doorzette, maar ik in een situatie van chronische pijn belandde, verwees mijn fysiotherapeut mij door naar een collega. Deze collega was gespecialiseerd in ‘sensitisatie’ – iets waar ik tot dan toe nog nooit van gehoord had. Wát een openbaring was dit voor mij! Mijn chronische pijn kreeg ineens ‘een naam’; daarmee werd inzichtelijk wat er gebeurde in mijn lijf én ontstond er zicht op ‘a way out’.
Omdat ik zelf meer wilde weten over dit thema, heb ik dit boek gelezen. Het gaf mij de benodigde kennis van en inzichten in het proces waar ik momenteel doorheen ga. En het laat mij -opnieuw- verwonderd achter over hoe bijzonder een lichaam functioneert en hoe een kostbaar onderdeel het is van wie wij zijn.
6 – Hoogsensitief ouderschap (Bieke Geenen)
Zelf (hyper)sensitief zijn én kinderen opvoeden. Dat is soms een erg ingewikkelde combinatie. Toen onze oudste twee naar school gingen – en er daarmee meer rust en ruimte ontstond in de thuissituatie – hadden we een goede balans gevonden. Toen onze jongste op het toneel verscheen, had ik behoefte om hier opnieuw een boek over te lezen, omdat het voor mij heel belangrijk is mijzelf goed te kennen om te weten hoe ik zo optimaal mogelijk kan functioneren in mijn gezin. Dit boek van Bieke Geenen was vooral het lezen van heel veel herkenning. De processen die zij in haar gezin doormaakt, de keuzes die ze maakt, de ervaringen die ze als gezin meemaken, het is een heel vergelijkbaar proces. Mooi om het zo op een rijtje te hebben en te kunnen doornemen. Bieke schrijft aan het eind van het boek dat dit boek haar 8 jaar persoonlijk onderzoek hebben gekost. Onze oudste is inmiddels 8 jaar, en blijkbaar is dat dus een soort tijdsspanne die je nodig hebt om deze inzichten op te doen 🙂 Wat zij beschrijft in haar boek, is waar ik nu ongeveer ook sta. Ik merk dus dat ik zelf toe ben aan een boek dat mij helpt in de vervolgstap, dat nog net wat dieper zou gaan of mij dieper zou uitdagen. (Tips? Iemand?)
7 – Eten voor de kleintjes (Stefan Kleintjes)
Toen onze oudste nog een kleine baby was, verdiepte ik mij in borst- en bijvoeding. Ik kwam toen uit bij een website die strookte met mijn opvattingen (voor zover ik daar verstand van had) en liet mij daar graag door inspireren: www.borstvoeding.com Bijbehorend is dit boek, waarin voor kinderen van 0-4 jaar wordt ingegaan op voeding ‘van borst tot boterham’. Jaren geleden, toen onze oudste twee kinderen hier eigenlijk al te oud voor waren, zag ik dit boek bij de kringloop. Ik nam het mee met de gedachte: ‘Misschien komt het ooit van pas bij familie’, omdat ik het zo waardevol vond. Toen werd Jiska geboren – en op een goede dag heb ik met zoveel verwondering en blijdschap dit boek van de plank gepakt. Zo dankbaar dat ikzelf het nog eens mocht gebruiken!
Dit boek zoekt een rustige manier van voedselintroductie en is ook handig wanneer er allergenen in het spel zijn. Ook het voedselintroductieschema hangt hier (voor de 3e keer) in de keuken en wordt vaak geraadpleegd. Fijn boek!
8 – Het hersenhotel (Marja Baselaar)
Wat een leuk boek is dit om samen met je kind door te nemen. Het vertelt het verhaal van de familie (Ein)Stein, maar gaandeweg doe je allerlei informatie en weetjes op over ons fascinerende brein. Het boek legt uit hoe processen in je lichaam verlopen, hoe de bijzondere werking van onze hersenen is, en hoe hersenen je uniek en persoonlijk maken. Leuk voorleesboek voor kinderen die graag vanalles willen weten. Onze kids vonden ook de testjes leuk, om zo te ontdekken of je meer een denker of een doener bent bijvoorbeeld.
Eerder schreef dezelfde auteur het boek ‘Pretpark de poepfabriek’, die lazen we lange tijd terug al en is ook echt een aanrader.
9 – Ada Dapper wetenschapper (Andrea Beaty)
Eerder lazen we Roza Rozeur ingenieur, en van dezelfde schrijver is dit boek over Ada Dapper wetenschapper. Het is een prentenboek voor jonge kinderen en gaat over Ada Dapper die álles wil weten, onderzoeken, uitzoeken, wil experimenteren, etc. De eindeloze ‘waarom’ en ‘hoe’ vragen zijn herkenbaar bij hoogbegaafde kinderen, en idem dito voor de enorme intensiteit van Ada. We vonden het boek niet per se heel boeiend (maar onze kids waren er ook al wat te oud voor denk ik), maar leuk om eens voor te lezen. En voor de liefhebbers: er is ook een filmserie over Ada Dapper (momenteel op Netflix).
10 – De droomdenker (Suzanne Buis)
Suzanne Buis is de oprichter van het Droomdenkers talentcentrum. Ze begeleid veel kinderen die hoogbegaafd zijn, hoogsensitief zijn, of beelddenkers zijn (of, vaak, een combinatie daarvan). Van haar hand is dit lees- en werkboek: De Droomdenker. Het boek vertelt het verhaal van Wouter; door inkijkjes te geven in zijn gedachtenwereld weet de auteur herkenning en handvatten te geven voor omgaan met hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken. Het is echt een lees- én werkboek. Na elk stukje verhaal volgen vragen en opdrachten om zelf uit te werken in het boek. Afsluitend volgt informatie voor ouders / opvoeders / leerkrachten.