Voedselintroductieschema

VoedselintroductieschemaEerder schreef ik over bijvoeding en waarom wij er voor kiezen om daar met 6 maanden mee te starten. Maar met welk voedsel begin je? En hoeveel geef je dan? Een heel handig hulpmiddel over welk voedsel je wanneer kunt geven, vind ik het voedselintroductieschema van borstvoeding.com. Hier heb ik destijds bij Elianne dankbaar gebruik van gemaakt, en dat doe ik nu bij Joël ook.

Dit voedselintroductieschema is hier gratis te downloaden. Het geeft per maand aan waar je kindje aan toe is. Uiteraard is dit geen wet van Meden en Perzen, maar wel een heel handige richtlijn. Dit schema, zoals ook de website erbij vermeld, is heel rustig, borstvoedingsvriendelijk, en allergievriendelijk. Voedingsmiddelen waar mogelijk een allergie voor kan zijn (denk aan ei, pinda’s, etc.), of voedingsmiddelen die heftig kunnen zijn voor de nog rijpende darmpjes (denk aan kool, bonen, etc.) worden pas wat later geïntroduceerd. Ik vind dit ideaal, want zo voorkom je narigheid (pijn bij de baby) terwijl er toch meer dan genoeg over blijft om de baby te geven.

Het leuke van dit schema vind ik dat er ook veel groenten en fruit op staan die niet zo gangbaar zijn. Zelf eten wij behoorlijk gevarieerd, met ook veel ‘vergeten groenten’, en veel van deze groenten staan ook op het schema. Keus genoeg dus! En zo kun je ook jezelf uitdagen om weer eens iets nieuws te koken.

Het schema staat ook op de webpagina zelf, als je naar beneden scrollt. Hier staat ook meer uitleg per voedingsgroep dan er op de download staat, en die extra informatie kan handig kan zijn om te lezen. Uiteraard moet je er je eigen weg in zoeken. En zelf volg ik ook zeker niet alles van het schema. Zo zou ik zelf nooit varkensvlees, of schaal- en schelpdieren, of leverpastei aan mijn kinderen geven, gewoon omdat dat erg ongezond is. Of margarine op hun brood smeren. Of met zout en kruiden wachten tot 1-2 jaar (bij het gebruik van Keltisch zeezout lijkt me dat iets minder nodig; ik streef ernaar dat ze met de pot kunnen mee eten vanaf 1 jaar).

In elk geval: ik vind het een heel handig hulpmiddel als je je weg zoekt in het introduceren van voedsel aan je baby.

Leave a Reply