Veertigdagentijd – Pasen 2016 (inclusief download)

Veertigdagentijd_Pasen_2016Morgen begint de veertigdagentijd: de 40 dagen (én 6 zondagen) ter voorbereiding op het Paasfeest. Dit jaar willen we als gezin elke dag kort stil staan bij deze periode. Op de doordeweekse dagen maar kort. Op de zondagen wat langer. En in de laatste week voorafgaand aan Pasen (de zogenaamde Stille Week) elke dag een moment. Onderaan dit bericht kun je ons ‘programma’ downloaden.

We beginnen morgen met het ‘inwijden’ van de veertigdagentijd: we maken het askruisje, en leggen uit wat we de komende periode willen doen.

Verder hebben we een pot met gebeds- en dankkaartjes. Elke dag trekken we een kaartje uit deze pot, en daar bidden of danken we dan voor.

We wilden al langere tijd starten met ‘gezinsavonden’ waarin we als gezin bezig zijn met een Bijbelgedeelte of thema. Een mooi moment om daar nu ook daadwerkelijk mee te starten. Elke zondag hebben we een verhaal wat toewerkt naar Pasen, en doen we daar een opdracht bij. Bij elk verhaal hebben we een symbool en een Bijbeltekst die centraal staan. Dat symbool en de tekst plakken we op een ‘memorie-krans’, zodat de komende weken het Paasverhaal zichtbaar wordt in ons huis. En Elianne het verhaal hopelijk aan de hand van de plaatjes kan leren onthouden en vertellen. Het idee van deze memorie-krans komt hier vandaan.

Tijdens de Stille Week willen we elke dag opnieuw stilstaan bij een bepaald stukje van het Paasverhaal. Voor het gemak gebruiken we hiervoor het materiaal wat we vorig jaar hadden voorbereid. (Elianne was toen nog zo klein, het kan prima nog eens gebruikt worden.) Er is dus wel een zekere overlap tussen de gezinsmomenten op de zondagen, en de thema’s in de Stille Week. Maar bij de jonge leeftijd van onze kinderen is dat alleen maar prettig, en landt het verhaal hopelijk alleen maar dieper in hun harten.

We lezen de verhalen voor uit verschillende kinderbijbels. Daarnaast lezen we bij de gezinsmomenten ook een tekst uit de ‘echte’ Bijbel. We vinden het belangrijk dat kinderen van jongs af aan vertrouwd raken met de Bijbel, en dat we gezamenlijk hieruit lezen en wij hen kunnen begeleiden in het Bijbellezen. De verzen op de memorie-krans zijn afkomstig uit de Bijbel in Gewone Taal. Dit is echt al wel goed te volgen voor veel kinderen.

Het complete programma, inclusief alle links naar websites waar materiaal van geprint kan worden, is te vinden in de download. Voel je vrij dit te gebruiken in je eigen gezin, of anderen hierop te wijzen.

Download hier: Veertigdagentijd 2016

 

Leave a Reply