Wasbare luierdoekjes

Wasbare_luierdoekjes_1Ik ben fan van wasbare luiers. Vanwege verschillende redenen: beter voor het milieu, beter voor de gezondheid van je kindje, en financieel aantrekkelijker. Maar deze drie redenen zijn op veel meer dingen van toepassing. Wat te denken van wasbare luierdoekjes / billendoekjes? Wij zijn deze tegelijkertijd met de wasbare luiers gaan gebruiken, en ik vind dit één van de betere ontdekkingen!

Op luierdoekjes zijn dezelfde drie redenen van toepassing.

  1. Wasbare luierdoekjes zijn ecologisch gezien een veel betere keuze dan wegwerpdoekjes. Per dag gebruik je ongemerkt heel wat doekjes. Wanneer je deze doekjes kunt hergebruiken, minder je al met al flink wat op de afvalberg. Plus komen er minder chemische stoffen vrij die nodig zijn bij de productie van de doekjes en zijn er minder schadelijke stoffen nodig die in de doekjes zitten (zoals chloor).
  2. Wasbare luierdoekjes zijn beter voor de gezondheid van je kindje. In doorsnee wegwerpdoekjes zitten schadelijke stoffen. Met elk gebruik van deze doekjes, smeer je dit uit over de huid van je kindje. De huid is het grootste orgaan van de mens, en ongemerkt neemt je kindje zo schadelijke stoffen op.
    Ook eventuele allergische reacties (eczeem etc.) kunnen zo verminderd worden.
  3. Wasbare luierdoekjes zijn beter voor je portemonnee. Luierdoekjes heb je steeds weer nodig, en in behoorlijke aantallen. Wanneer je deze niet meer steeds hoeft aan te schaffen, kun je tientallen euro’s besparen.

Praktisch doen wij het als volgt. Wanneer we thuis zijn, gebruiken we wasbare luierdoekjes. (Wij gebruiken doekjes van het merk BumGenius. Je kunt natuurlijk ook hydrofiel washandjes gebruiken.) Daarnaast hebben we een fles water staan (een spray-flacon werkt ook goed). In de fles water doen we een paar druppels tea tree olie – dit heeft een ontsmettende werking. Voor gebruik gieten we wat water uit de fles over een doekje, et voila, het billendoekje is klaar.

Wasbare_luierdoekjes_2Wanneer we onderweg zijn, gebruiken we ecologische wegwerp luierdoekjes. Deze zijn van het merk Nature Babycare / Naty (o.a. te koop bij Etos).

De wasbare billendoekjes doe je na gebruik zo in de luieremmer (evt. met de wasbare luiers, mocht je die gebruiken), en daarna bij de gewone was erbij. Het levert praktisch geen extra werk op, en wel spaar je het milieu, de gezondheid van je kindje, en je portemonnee. Ik ben om.

Leave a Reply