Biologisch eten – praktisch (deel 1)

Biologisch_hoe_1Een paar dagen geleden gaf ik redenen waarom ik van mening ben dat biologisch eten goed is. Maar als je biologisch eet, zul je herkennen dat je geregeld de vraag krijgt hoe je dat doet. ‘Waar koop je biologische voeding?’, of ook vooral: ‘Biologisch eten, dat is toch veel duurder?’ Daarom een tweeluik: biologisch eten, hoe doe je dat?

 • Vandaag een blogje over waar wij biologische voeding kopen.
 • Morgen een blogje over de financiële kant van biologisch eten.

Biologisch eten komt (gelukkig) steeds meer ‘in the picture’. Er komt veel meer aandacht voor, zowel vanuit voedingsdeskundigen als vanuit de ecologische hoek. Dat is een voordeel wanneer je besluit biologisch te gaan eten, want het wordt steeds gemakkelijker verkrijgbaar. Je kunt zelf op onderzoek uitgaan in je eigen omgeving. Maar ik kan je wel wat tips geven over hoe wij dit doen. Waar kopen wij biologisch voedsel?

 1. De supermarkt. In de meeste supermarkten komt een steeds groter assortiment aan biologische voeding. Van bijna alle voedingswaren is er zo langzamerhand wel een biologisch alternatief te verkrijgen. Uiteraard zal dit bij de wat grotere supermarkten doorgaans een wat ruimer assortiment zijn, maar als je even zoekt, zul je wellicht veel kunnen vinden. Het nadeel van biologische voeding bij de supermarkt, is dat dit vaak ‘van ver’ komt. Het wordt verscheept of ingevlogen, waardoor het ecologisch gezien meer impact heeft dan voeding van de volgende mogelijkheid:
 2. Een biologische eetwinkel. Dit is echt mijn favoriet, zeker omdat we hier zowat op een steenworp afstand vandaan wonen. Zoek eens naar een dergelijke winkel in je omgeving, en wellicht zul je wel iets kunnen vinden (Estafette, of EkoPlaza, bijvoorbeeld). Voordeel is dat deze winkels veel meer werken met streekproducten of producten uit Nederland, wat qua vervoer dus een minder grote impact op het milieu heeft dan voedsel uit de supermarkt.
 3. De markt. Wij hebben het geluk dat bij ons op de weekmarkt een speciaal rijtje staat met kraampjes vol biologische voeding (groente/fruit, zuivel, vlees, brood). Ideaal, echt een verrijking van de weekmarkt.
  Bovendien zijn er op de markt of in de biologische eetwinkel veel groenten/fruit te koop die je in de supermarkt bijna niet of nooit ziet liggen. Je kunt dus veel gevarieerder eten.
 4. Een groentewinkel. Groentespeciaalzaken hebben soms een apart hoekje met biologische alternatieven.
 5. Een ander mogelijkheid (die doen wij zelf niet, maar daar wil ik in de toekomst wel graag meer mee gaan doen) is zoeken naar een boerderij in je omgeving die biologische groenten/fruit/zuivel/eieren verkoopt. Dit komt gelukkig steeds vaker voor, en vind ik een geweldig idee. De producten worden ter plekke gekweekt en verkocht; lokaler kun je het niet krijgen, dus een veel minder grote ecologische voetafdruk. Bovendien eet je dan volop seizoensgroenten/fruit, en dat is echt een groot voordeel. Seizoensgroenten/fruit uit de eigen streek kunnen namelijk gewoon rustig rijpen aan de plant, en rijp verkocht worden. Dan bevat deze voeding de optimale hoeveelheid vitaminen en andere voedingsstoffen. (Dit in tegenstelling tot voeding die onrijp geplukt wordt om verscheept te worden; deze hebben relatief gezien veel minder voedingswaarde.)
 6. Nog een andere optie is een bezorgdienst. Je moet even zoeken naar bezorgservices in je eigen omgeving. Bijvoorbeeld: Estafette Bezorgdienst of Bio aan huis. Zoek in je omgeving, en je zult vast iets kunnen vinden.
 7. Tot slot uiteraard nog een inkoppertje: leg een moestuin aan en kweek je eigen groenten/fruit, neem kippen (of een koe 🙂 )… In ons stadstuintje is dat niet realiseerbaar (en eerlijk gezegd ben ik daar niet zo heel rouwig om, tuinieren of kippen verzorgen is niet bepaald mijn hobby 🙂

Je ziet: praktisch is het goed te doen om aan biologisch voedsel te komen. Morgen deel 2 van biologisch eten, hoe doe je dat: is biologisch eten wel te betalen?

Leave a Reply