Gezinsmomenten: waarom? – deel 1

Gezinsmomenten_waarom_deel1Gezinsmomenten, gezinsavonden, family-nights, Bijbelfeest, Bijbeltijd… Allemaal benamingen die worden gebruikt om hetzelfde aan te duiden: een moment waarop je als gezin heel specifiek bezig bent met iets van God. “Gezinsmoment”, noemen wij het. Deze week een drieluik over onze motivatie voor het houden van gezinsmomenten. Vandaag deel 1.

Namen&Feiten, catechismus, en een Psalmvers. Elke week leerde ik dit op (een reformatorische) basisschool uit mijn hoofd. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het meeste van wat ik leerde in mijn (zeer) korte-termijngeheugen opgeslagen werd, en dat het na de maandagochtend (Psalmvers of catechismus) of vrijdagochtend (Namen&Feiten) gelijk weer verdween uit mijn geheugen. Maar toch…

Toch heb ik hier meer van opgestoken dan het nu lijkt. Op de basisschool waar ik heen ging, werd elke ochtend een Bijbelverhaal verteld. Het is werkelijk waar gigantisch wat ik daardoor heb meegekregen aan Bijbelkennis. Later kwamen daar ook de leermomenten bij, waarop we allerlei wetenswaardigheden uit ons hoofd moesten leren. De scheppingsdagen, de namen van de 12 discipelen, de volgorde van de Bijbelboeken, enzovoorts. En hoewel heel veel is weggezakt, is er ook heel veel blijven hangen. In elk geval zorgde het er ook voor dat mijn wereldbeeld gekleurd werd door de Bijbelse gegevens.

Nu weet ik niet hoe het bij jou zit, maar tenzij jouw kinderen naar een reformatorische of evangelische basisschool gaan, wordt er op school doorgaans niet meer zoveel aandacht besteed aan Bijbelse verhalen. Daar kan je heel treurig of boos over zijn; zelf denk ik dat je er beter de uitdaging van in kan zien!

De uitdaging is om datgene wat school niet doet, maar wat jij wel heel belangrijk vindt, zélf te doen! School geeft (bijna) geen Bijbelkennis meer door. Maar jij als ouder kunt dat toch ook, en nog wel veel meer toegesneden op het niveau van je eigen kind! Wij zien hier een mooie uitdaging om het wereldbeeld van onze kinderen te helpen vormen op een manier die wij belangrijk vinden. De rol van de school is veranderd. En daarmee de taken van ons als ouders ook!

 

Bron picto: Sclera Picto’s

Leave a Reply