Gezinsmoment: Abraham (Gods verhaal, jouw verhaal – 2)

P1130157Het tweede verhaal in de kleuterbijbel “Gods verhaal, jouw verhaal” heet: ‘Abraham gehoorzaamt God’. Het gaat over Abraham die God vertrouwt als hij weg moet uit zijn land en op reis gaat naar een nieuw land. Abraham die God vertrouwt als hij zijn neef Lot laat kiezen waar hij wil wonen. En Abraham die God vertrouwt als God belooft dat Abraham en Sara een kindje zullen krijgen. Drie gebeurtenissen uit het leven van Abraham, verwerkt in het verhaal. Bij elk van deze gebeurtenissen doen we een korte verwerking.

We beginnen het gezinsmoment met het ‘vertrouw-me-maar-spelletje’. Iemand is geblinddoekt. De andere gezinsleden mogen deze persoon door het huis leiden, en naar een andere plek brengen. De geblinddoekte persoon kan niets zien, maar hij mag de anderen vertrouwen dat hij nergens tegen aan zal stoten, dat hij veilig is ook al kan hij niets zien. Daarna lezen we het eerste stukje van het verhaal: Abraham die op reis gaat naar het land dat God hem zal wijzen.

P1130165Daarna lezen we het tweede stukje van
het verhaal: Abraham en zijn neef Lot die het land moeten verdelen. Terwijl we dit stukje van het verhaal vertellen, spelen we het met duplo-figuurtjes na. Abraham laat Lot kiezen, en Lot kiest het land dat er het mooiste uit ziet. Maar na verloop van tijd blijkt dat Lot het in deze omgeving niet goed heeft, en hij moet vluchten om aan de dood te ontkomen.
Als verwerking liggen op tafel twee keer 3 cadeautjes: aan de ene kant 3 pakjes die er aantrekkelijk uitzien. Aan de andere kant 3 vieze pakjes, in gescheurd krantenpapier. Elianne mag kiezen: kies je de 3 mooie cadeautjes, of kies je de 3 lelijke cadeautjes? Voorspelbaar: Elianne kiest de 3 mooie cadeautjes. 🙂 Ze pakt deze cadeautjes uit, maar er zit niets in… Dan mag ze ook de 3 lelijke cadeautjes uitpakken, en tot haar verrassing zitten daar een paar snoepjes in. Iets is niet altijd wat het lijkt.

We lezen het derde stukje van het verhaal: de belofte van God aan Abraham en Sara dat ze een kindje zullen krijgen. God belooft dat Abrahams familie zo groot zal worden als er sterren aan de hemel staan. We maken een ‘sterren-papier’: in een vel zwart papier prikken we heel veel gaatjes. Daarna houden we het papier voor het raam, wauw, allemaal sterren! Elianne mag ze tellen. Dat lukt natuurlijk niet, het zijn er veel te veel. Hoe lang Abraham en Sara ook moeten wachten, God doet wat Hij heeft beloofd. Op tafel leggen we een stapel met kaartjes waar allerlei plaatjes op staan (je kunt ook oude tijdschriften gebruiken). Van deze kaartjes kiezen we ‘belofte-kaartjes’ voor elkaar. Wat wil jij aan de anderen beloven? Elianne kiest een plaatje met een deur voor mama: ze belooft dat ze voor mama de deur een keer zal open doen. Elianne krijgt een plaatje met een bal erop: de belofte dat we met haar met de bal gaan spelen. En uiteraard: wat je belooft, dat moet je doen, dus daarna brengen we onze beloftes in praktijk.

Bij dit gezinsmoment past het mooie lied “Ga met God en Hij zal met je zijn” (Liedboek 416).

Leave a Reply