Alternatieven voor borstvoeding

Alternatieven_voor_borstvoedingEerder schreef ik een blog over motivatie voor borstvoeding. Daarin schreef ik ook – mochten er redenen zijn waarom borstvoeding geven niet lukt – dat er betere alternatieven zijn dan de standaard flesvoeding. Hoog tijd om daar een blogje aan te wijden.

Het kan gebeuren dat het geven van borstvoeding niet goed lukt. En dat je dus de afweging moet maken: wat doen we nu, welke voeding geef ik mijn kindje? Het meest voor de hand liggend in onze cultuur is om naar de winkel te gaan en een pak poedermelk van Nutrilon te kopen. Op zich een prima keuze natuurlijk; geweldig dat we in ons land goede voedselvoorzieningen hebben. Maar er zijn minder bekende, betere alternatieven voor als borstvoeding niet lukt. In deze blog een rijtje met mogelijke alternatieven, op de volgorde die ik aan zou raden.

 1. Lactatiekundige
  Wanneer je wel heel graag borstvoeding wilt geven maar het om wat voor reden dan ook niet lukt, schakel dan zo snel mogelijk hulp in van een goede lactatiekundige. Vaak gaat er iets mis in het aanhappen of andere eenvoudig te verhelpen problemen. Uiteraard kost dit even een bedragje, maar dit betaalt zich dubbel en dwars terug.
 2. Moedermelk_netwerkDonormelk
  Lukt het geven van borstvoeding écht niet, en zijn daar bijvoorbeeld medische oorzaken voor, dan kan je kindje in aanmerking komen voor donormelk. Dit klinkt in onze Westerse oren vaak achterhaald of zelfs vies, terwijl dit vroeger heel gewoon was (via zoogsters of minnen). Je kunt donormoedermelk aanvragen via het Moedermelknetwerk. Of voor premature kindjes bij de de Nederlandse Moedermelkbank van het VUmc. Bij deze officiële instanties worden donormoeders goed gescreend, en kun je er op vertrouwen dat de melk goed en veilig is voor je kindje. Uiteraard kun je ook via het informele netwerk proberen om een donormoeder voor je kindje te vinden; via facebook bijvoorbeeld. Zelf zou ik dit alleen doen bij moeders die ik echt ken en vertrouw.
  (N.b.: Geef je zelf borstvoeding, dan kun je overwegen of je zelf donor wilt worden; er is altijd behoefte aan meer donors!)
 3. Geitenmelk
  Kom je niet in aanmerking voor donormoedermelk, dan kom je uit bij poedermelk (alhoewel: je kunt je wel afvragen of verse melk dan niet beter is dan poedermelk). In plaats van poedermelk op basis van koemelk (waar overigens niet zelden kindjes allergische reacties op geven – er staan niet voor niets zoveel hypo-allergene alternatieven in het schap), kun je beter kiezen voor poedermelk op basis van geitenmelk. Qua samenstelling komt geitenmelk dicht in de buurt van moedermelk. De vet- en eitwitsamenstelling is veel beter te verteren door de mens dan koemelk. Poedermelk op basis van geitenmelk is steeds meer verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Nanny CareKabrita, of voor een biologisch alternatief Biobim.
  Helaas is poedermelk op basis van geitenmelk wel een stuk duurder dan poedermelk op basis van koemelk. Maar vaak wordt de slogan ‘Omdat je het beste voor je kindje wilt’ gebruikt om aanstaande ouders over de streep te trekken dure babykamers, verzorgingsproducten, kinderwagens, etc. aan te schaffen. Mijn mening is dat als het bij één ding het waard is om geld uit te geven voor het beste voor je kindje, dat het wel aan gezonde voeding is. Een mooie babykamer, daar geniet je vooral zelf van. Maar gezonde voeding in de beginperiode, en de optimale rijping van de darmpjes, daar heeft je kindje zijn/haar leven lang profijt van!
 4. Zelf babymelk maken
  Is poedermelk op basis van geitenmelk geen optie voor je, dan is er de – arbeidsintensieve – optie om zélf babymelk te maken. Ik ken dit niet uit ervaring, en ken ook niemand in mijn omgeving die dit heeft gedaan. Maar het is een interessante optie. Wel zou ik je, als je hiervoor kiest, aanraden je te verdiepen in het gebruik van rauwe koemelk. Zie hier het recept voor home-made babymelk.
 5. Biologische poedermelk
  Zijn bovenstaande opties niets, dan zou ik gaan voor biologische poedermelk. Sowieso ben ik groot voorstander van biologisch eten. Bij kleine baby’s, van wie de darmpjes nog moeten rijpen, gaan de argumenten alleen nog maar meer op: je wilt geen onnodige rommel in de voeding. Biobim is hier een optie.
 6. Poedermelk
  Is geen van bovenstaande keuzes een optie, dan kom je uit bij de gangbare poedermelk op basis van koemelk. Ook goed, en fijn dat je je kindje zo kunt voeden. Geniet daarvan!

Door deze blog wil ik een stukje bewustwording creëren dat er goede alternatieven zijn voor de standaard flesvoeding. Vaak beginnen mensen bij optie 6. Maar daaraan voorafgaand zijn dus nog minstens 5 andere keuzes te overwegen!

 

P.s.: Ligt de oorzaak van het niet slagen van de borstvoeding bij je kindje (bijvoorbeeld prematuur kindje, couveuse, o.i.d.) dan kun je – als je dat kunt opbrengen – kolven om zo toch je kindje de beste voeding te geven (juist premature kindjes kunnen dit goed gebruiken), en de voeding op peil te houden voor in een later stadium waarin je kindje wél bij jou kan drinken. Dit is uiteraard enorm intensief.

P.s.2: De discussie over borstvoeding of flesvoeding is erg gevoelig. Vaak ontstaan er twee kampen, die in niet mis te verstande bewoordingen naar elkaar uithalen. Mijn doel met deze blog is niet om te zeggen dat flesvoeding ‘slecht’ is, maar om bewustwording te creëren dat er ‘betere’ alternatieven zijn. De Groene Vrouw schreef hier een stukje over waar ik me helemaal in kan vinden:

Als je flesvoeding geeft of gegeven hebt wil ik één ding heel duidelijk zeggen: ik heb begrip voor de pijnlijke omstandigheden die sommige moeders aan de fles(voeding) brengt en ik hou óók nog van je als flesvoeding een bewuste keuze is/was. Ik veroordeel je niet. Maar ik ga ook niet doen alsof flesvoeding ‘even goed’ is als borstvoeding. Daar zit geen waarde-oordeel aan over jou als moeder, het is een objectieve waarneming. Flesvoeding is een alternatief voor borstvoeding. Dat betekent dat bv de voorkeur heeft en dat flesvoeding pas een optie is als er geen bv voorhanden is. Voor kinderen die om de één of andere reden geen bv kunnen krijgen, is het geweldig dat het alternatief er is – maar laten we niet doen alsof het méér is dan een alternatief op de ideale situatie.

 

2 Comments on Alternatieven voor borstvoeding

 1. Marc
  29 mei 2017 at 11:07 (8 maanden ago)

  Interessant, dankjewel Erika voor je artikel 🙂

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   29 mei 2017 at 14:15 (8 maanden ago)

   Leuk, Marc.
   Graag gedaan!

   Beantwoorden

Leave a Reply