Gezonde tussendoortjes voor kinderen

TussendoortjesTussendoortjes voor kinderen: het is een hele winstgevende business in de voedingsindustrie. Koekjes met Nijntje, snoepjes van Hello Kitty, rozijntjes van Jip&Janneke, en ga zo maar door. Uiteraard wordt hier door de commercie handig ingespeeld op de wensen van kinderen, die vervolgens (hoopt men) hun ouders weer over de streep trekken om deze producten te kopen. Op zich niets mis mee; ware het niet dat deze tussendoortjes meestal niet erg gezond zijn.

Veel van deze tussendoortjes barsten van de suiker, zijn gemaakt van bloem (‘leeg’ meel, bevat dus geen voedingsstoffen meer), of bevatten kunstmatige hulpstoffen. Dat kan ook anders!

In de eerste plaats denk ik dat kinderen helemaal niet zoveel tussendoortjes hoeven als veel kinderen krijgen. Ja natuurlijk, ik weet het: je kind is hangerig en je bent zelf moe. Je geeft je kind een zakje/doosje snoepjes/koekjes, en gelukkig, je hebt weer 5 minuten rust in huis. Ook niks mis mee, wat mij betreft, mits het een uitzondering blijft.

Qua tussendoortjes zijn er denk ik echter betere keuzes te maken dan de commerciële ongezonde varianten waar je vaak ook nog eens het veelvoudige voor betaalt. Wat krijgen onze kinderen als tussendoortjes?

Als eerste krijgen ze vers fruit. Een banaan, appel, mandarijn, druiven: snijd het in plakjes/stukjes, leg het op een bordje of in een schaaltje, en ze zijn hier dik tevreden mee.

Daarnaast krijgen Elianne en Joël ook geregeld gedroogd fruit. Vooral gedroogde abrikozen geef ik ze graag (de ongezwavelde variant dan!). Dit bevat o.a. veel calcium en ijzer. Ook dadels of vijgen vinden we heerlijk. En uiteraard: rozijntjes. Elianne (van 3) is daar nog steeds dol op.

Elianne houdt ook van noten (walnoten / amandelen). Erg gezond (veel calcium en eiwitten). Uiteraard zijn noten voor kleinere kinderen te gevaarlijk in verband met verslikken, maar bij iets oudere kinderen kan dit wel.

Snoepjes geef ik de kinderen maar heel sporadisch. In de vakantie zijn zakjes snoepjes van Ellas kitchen handig om mee te nemen voor onderweg (100% biologisch, geen onnodige toevoegingen, en gewoon handig te koop bij de supermarkt of drogist).

Wat Elianne en Joël wat vaker krijgen, zeker nu in de vakantie bij uitstapjes, zijn koekjes van Organix Goodies. Deze koekjes zijn in zakjes verpakt (niet zo goed voor het milieu, dus alleen per uitzondering), zijn gemaakt van volkoren meel, ongeharde olie, en gezoet met druivensap. Ook gewoon te koop bij de supermarkt of drogist. (Wanneer je je kind liever tarwevrij laat eten, is dit uiteraard geen goede optie.)

Genoeg gezondere alternatieven, wat mij betreft, waar onze kinderen in elk geval dik tevreden mee zijn!

Leave a Reply