#genoeggezwegen

genoeggezwegen-2Normaal gesproken ben ik niet zo van het “protesteren”. Zeker zijn er meer dan genoeg goede redenen om bepaalde protestacties of petities te steunen, en het kan een belangrijke signaalfunctie hebben om misstanden op de kaart te zetten. Maar het is gewoon niet zo “mijn manier”, ik voel me er niet bij thuis en ik doe hier dan ook vrijwel nooit aan mee. Maar deze actie kan ik niet langs me heen laten gaan. #genoeggezwegen

Bevallingstrauma’s
Er zijn te veel vrouwen die negatief terug kijken op hun bevalling, die een traumatische ervaring hebben gehad, of zelfs te maken hebben gehad met ‘obstetric violence’. Dat bevallingen soms niet goed verlopen, dat het zelfs een traumatische gebeurtenis kan worden, dat kan ik helaas niet ontkennen. Maar iets waarvan ik van harte hoop dat dat gaat veranderen, is als bevallingen veranderen in trauma’s juist vanwege het ingrijpen van ‘experts’.

Stichting Geboortebeweging houdt van 25 november tot 10 december 2016 een actie om het verhaal van vrouwen met negatieve of traumatische ervaringen in de geboortezorg onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt onder #genoeggezwegen.

Motivatie
De reden waarom ik aan deze actie tóch meedoe, is:

  • Omdat ik vanwege mijn eerste bevalling (die vreselijk zwaar, maar prachtig was) weet hoe mooi bevallen kan zijn. En omdat ik vanwege mijn tweede bevalling (die vreselijk zwaar, en afgrijselijk was) weet hoe traumatisch bevallen kan zijn.
  • Omdat ik geen life-events heb meegemaakt die zó ingrijpend zijn als bevallen. Logisch misschien ook wel – tijdens het proces van de geboorte participeer je létterlijk in Gods creërende kracht.
  • Omdat een vrouw tijdens een bevalling ontzettend sterk en krachtig is, en tegelijkertijd zo intiem kwetsbaar.

Genoeg gezwegen
Ik ben een groot voorstander van zo natuurlijk mogelijk bevallen. Ik vind het heel mooi als hier meer aandacht voor komt, en vrouwen tijdens hun bevalling in hun kracht gaan staan, en een geweldige ervaring meemaken die hun leven verandert. Tegelijkertijd ben ik noodgedwongen ook realistisch: soms gaan bevallingen totaal anders dan je hoopt, en wat ben ik dankbaar dat er in deze situaties zulke goede medische zorg is in ons land!

Maar één ding hoop ik wel: dat verloskundigen, doula’s, gynaecologen, kraamhulp, en wie er verder ook maar bij een geboorte betrokken is, de vrouw in haar waarde laten, en haar begeleiden om het proces van de geboorte tot één van de mooiste van haar leven te maken. En daarom: #genoeggezwegen.

1Pingbacks & Trackbacks on #genoeggezwegen

  1. […] gezwegen over bevallingstrauma’s; daarover schreef ik in de eerdere blog #genoeggezwegen. Ik deed mee aan de landelijke actie van Stichting Geboortebeweging. Iets roepen op het www kan […]

Leave a Reply