Natuurlijk maandverband

maandverbandDegenen die al wat langer meelezen op dit blog, weten dat ik groot voorstander ben van ‘puur natuur’: geen onnodige milieuvervuiling en geen onnodige chemische middelen op je lichaam. Wat veel vrouwen niet weten, is dat één van de dingen die we geregeld nodig hebben, vol zit met chemische, schadelijke stoffen: maandverband en tampons. Dat kan beter!

Menstruatie
Niet mijn favoriete tijd van de maand… de periode waarin je ongesteld bent. Nu heb ik de afgelopen jaren niet veel te klagen gehad (2 zwangerschappen en 2 lange periodes van borstvoeding waarin de menstruatie lang uitbleef), maar de meeste vrouwen moeten er toch echt met enige regelmaat aan geloven.

Chemische stoffen
Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat maandverband en tampons onder andere plastic en chemicaliën bevatten. Net zoals wegwerpluiers SAP-korrels bevatten (superabsorberende polymeer), bevat het meeste maandverband dit ook: een chemische substantie die ervoor zorgt dat er veel vloeistof geabsorbeerd kan worden. Daarnaast bevat het ook nog andere chemische middelen, zoals pesticiden van het gebruikte katoen, bleekmiddelen, lijm, plastic, parfum, etc.

Gevoelige omgeving
Bij het gebruik van maandverband of tampons, komen al deze schadelijke stoffen in contact met je huid. De huid is het grootste zintuig van de mens en neemt allerlei stoffen op. In het geval van menstruatie is het nog sterker: de vrouwelijke intieme delen zijn één van de meest absorberende delen van het vrouwelijk lichaam!

Gevolgen
Toen ik hier achter kwam, schrok ik toch wel even.

  • Chemische stoffen, die in verband worden gebracht met kanker, die we zomaar maandelijks gebruiken rondom een heel gevoelig stukje van ons lichaam.
  • Chemische middelen die invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid, die we gebruiken júist rondom het gebied van ons lichaam wat met vruchtbaarheid te maken heeft.
  • Chemicaliën die huidirritaties veroorzaken.

Het lastige is dat het nooit zo concreet te meten is wat het effect is van het dragen van maandverband en tampons. Maar wanneer bekend is dat deze materialen schadelijke stoffen bevatten, ga ik liever voor een beter alternatief.

Alternatieven
Gelukkig zijn er goede alternatieven! Twee van mijn favorieten, zijn Natracare en Yoni. Beide producten bevatten biologisch katoen (dus geen pesticiden), geen plastic, geen parfum, geen SAP, geen chloor. Oftewel: geen schadelijke stoffen op je gevoelige huid!

Daarnaast zijn deze producten biologisch afbreekbaar (óók de van maiszetmeel gemaakte ‘plastic’ wikkel); je kunt ze dus zelfs op de composthoop gooien, en zo ook het milieu sparen!

Prijskaartje
Ja, ik ben groot voorstander van deze alternatieve, gezonde, milieuvriendelijke producten. Helaas hangt er wel een prijskaartje aan. De producten zijn een stuk duurder dan de meeste andere merken. (Of misschien zouden we eigenlijk moeten zeggen dat de andere soorten te goedkoop zijn. Want eerlijk is eerlijk: wie weet welke gezondheidsproblemen je kunt voorkómen door deze gezondere alternatieven te gebruiken. Dat spaart veel narigheid én geld uit.)

In plaats van elke maand een duurder prijskaartje, is het kopen van gezonder maandverband een investering in het leven van de vrouw.

Rekensommetje
Ik vond dit altijd best een aandachtspunt, totdat ik eens ging rekenen hoeveel het nou eigenlijk écht verschilt. Wanneer we er van uit gaan dat een vrouw maandelijks ongesteld wordt, en dat ze dit ongeveer 30 jaar lang is, is ze in totaal ongeveer 360 keer ongesteld (help! 😉 ) Stel dat het gezondere maandverband/tampons per menstruatie 1,50 euro meer kost, dan zijn de extra kosten op een heel vrouwenleven een ruime 500 euro. Toen ik dat realiseerde, vond ik het uiteraard nog steeds een flink bedrag, maar ging ik het wel anders zien. In plaats van elke maand een duurder prijskaartje, zag ik het als een investering in het leven van de vrouw. Als wij die mogelijkheid hebben, weet ik wel dat ik dit bedrag in de toekomst gráág investeer in de gezondheid van Elianne.

! Tip van de week
Mocht je dit bericht deze week nog lezen, ren dan gauw naar de AH 🙂 Daar is het Yoni-maandverband namelijk deze week in de bonus.

Leave a Reply