Gezinsmoment: Nehemia (Gods verhaal, jouw verhaal – 21)

Onze kinderen zijn nog erg jong (3 en 1 jaar). En wij als ouders mogen hen vertrouwd maken met de verhalen van God. Deze week was er een verhaal aan de beurt wat we in andere kinderbijbels nog niet vaak waren tegengekomen: het verhaal van Nehemia.

Het kiezen van een thema
Op zich is het met de leeftijd van onze kinderen prachtig wanneer we hen enkel bekend maken met de verhalen van God. Maar Elianne kan echt al wel meer aan dan alleen het verhaal leren kennen. Ik zoek daarom altijd naar een specifieke insteek voor het gezinsmoment, zodat we het verhaal leren kennen én ook een thema uit het verhaal kunnen oplichten. Een thema wat we kunnen bespreken, waarin we iets ontdekken van God, en wat we kunnen toepassen op ons eigen leven.

In de voorbereiding van de gezinsmomenten, vind ik dit misschien nog wel de grootste klus. Het creatieve deel rolt er meestal vrij snel uit (type iets in op Pinterest, en je bent klaar). Maar het kiezen van een thema wat opkomt uit het verhaal, en dat proberen te vertalen naar onszelf vandaag de dag, daar moet ik vaak wel even voor zitten.

Nehemia
Nu, bij het verhaal van Nehemia, kies ik voor deze insteek: God geeft Nehemia een moeilijke opdracht. Allemaal mensen proberen ervoor te zorgen dat zijn opdracht niet zal lukken. Maar Nehemia weet: God staat aan mijn kant, God helpt mij. God geeft ons ook opdrachten, en soms zijn die ook best moeilijk. Soms willen we zelf eigenlijk liever niet luisteren, of soms zeggen anderen dat we niet moeten luisteren, of soms probeert de duivel ons er vanaf te houden. Maar ook wij mogen weten: God staat aan onze kant, God helpt ons.

Met deze gedachte in mijn achterhoofd, beginnen we ons gezinsmoment met de volgende vraag: “Welke opdrachtjes geeft God aan ons? Wat wil God dat wij doen?” Dit blijkt nog best een pittige vraag, maar we denken er samen over na. De antwoorden schrijven we op het krijtbord: dat we goed zorgen voor elkaar, dat we niet iemand doodmaken, dat we eerlijk zijn.

Illustratie bij het verhaal
Op tafel staat intussen een duplo-plaat met in het midden een gezellige stad. Het ziet er mooi en gezellig uit, maar het is wel onveilig. Als er geen muur om de stad zit, kan iedereen zomaar naar binnen. Ook vijanden. Dus, leggen we uit, Nehemia krijgt een opdracht van God. Hij moet ervoor zorgen dat er een muur om de stad Jeruzalem gebouwd gaat worden.

Tijdens ons gezinsmoment helpen wij Nehemia een handje, en met duplo-blokken bouwen we een muur om de stad. Aansluitend lezen we het verhaal uit de kleuterbijbel ‘Gods verhaal – jouw verhaal’. Intussen spelen we het verhaal met de duplo na. Zien jullie Nehemia daar staan, met z’n stoere petje op? 🙂 Na het verhaal maken we een praatje over God die opdrachten geeft en die helpt; zoals bij Nehemia, zo ook bij ons.

Verwerking
We luisteren het liedje “Zoals Nehemia”, van Elly&Rikkert. Vervolgens gaan Elianne en Joël zelf aan de slag om een muur te bouwen. Ze krijgen allebei een vel papier met daarop de vorm van een muur. Met stenen (stukjes papier uit het bakje) moeten ze proberen de muur te bouwen (stenen opplakken). Elianne krijgt een iets moeilijker variant dan Joël, en zij moet dus ook nog zelf aan de slag met de schaar om de goede vorm stenen te krijgen. Het idee voor deze verwerking komt van Calvary Waterford Kids.

Hier zijn ze wel even mee bezig, maar als het klaar is, wil Elianne graag nog het extraatje maken wat ik voor haar gevonden had: een soort Nehemia-doolhof, gevonden op BibleWise.

Leave a Reply