Duurzaam schoonmaken #6 – Badkamerreiniger

Aan huishouden heb ik op zich niet echt een hekel. Ik vind het soms (zo af en toe dan 😉 ) wel ontspannend om lekker in huis wat te rommelen en schoon te maken / op te ruimen. Maar er zijn een paar klusjes die ik echt niet graag doe: strijken, ramen wassen, en badkamer schoonmaken…

Kalk en schimmels
De badkamer is waarschijnlijk de plek in huis waar de meeste kalkaanslag is, en waar ook (vanwege de hoge luchtvochtigheid) al snel schimmels ontstaan. Veel mensen hebben daarom wat agressievere middeltjes in huis, om de kalk en schimmels te lijf te gaan. Dat dit een forse inbreuk doet op het milieu, op je gezondheid, en op je portemonnee, dat nemen we dan voor lief. Maar dit is echt niet nodig! De badkamer kan simpel, milieubewust, en goedkoop gereinigd worden.

Badkamerreiniger
Azijn is een geweldig middeltje om te gebruiken in de badkamer. Azijn ontkalkt én heeft een schimmeldodend effect. De home-made-allesreiniger bevat voor de helft azijn, en daarnaast wat zeep voor het reinigende effect, en is daarom het ideale middeltje om de badkamer mee schoon te maken: ontkalker, reiniger, en schimmeldoder in één.

Wat ik zelf doe (of eerlijk is eerlijk: wat Jesse doet, want hij maakt de badkamer altijd schoon, mijn held 🙂 ) is de badkamer wekelijks schoonmaken met deze allesreiniger. Dit is voor het grootste deel van de tijd uitstekend. En eens in de zoveel tijd (net wanneer nodig) geef ik de badkamer een extra schoonmaakbeurtje met dit super eenvoudige, milieuvriendelijke schuurmiddel. Ik strooi dan wat baking soda in de wastafel en het bad, ga er met een nat schuursponsje overheen, en spoel het daarna af met water.

De voegen in de badkamer zijn vaak het lastigste schoon te houden. Hierbij helpt het om de voegen in te spuiten met de allesreiniger, dit even in te laten trekken, en eventueel te boenen met een oude tandenborstel. Dit verwijdert de schimmels uit de voegen.

Badkamer schoonmaken: ik zal het niet snel een leuk klusje gaan vinden, vrees ik. Maar door deze schoonmaakmiddelen ervoor te gebruiken, wordt het wel het beste wat het zijn kan.

N.b.: Vanwege het zuur in de azijn, kun je deze eenvoudige badkamerreiniger niet gebruiken als je graniet of natuursteen hebt in de badkamer.

Leave a Reply