Duurzaam schoonmaken #8 – Ramen zemen

Ik weet het nog goed: daar stond ik, middenin de woonkamer van wildvreemde mensen. Ze drukten me een theedoek in de hand, en een trekker. “Ga de ramen maar zemen”, zeiden ze. Ai. Het liefst rende ik de deur weer uit. Maar ik had geen keus dan de opdracht gewoon uit te voeren: ik kwam als thuishulp deze mensen ondersteunen.

Vroeger heb ik een paar zomers in de thuiszorg gewerkt: de huishouding doen bij mensen die dit zelf niet meer kunnen. Ik vond dit echt een geweldig baantje, en genoot er erg van om bij zoveel verschillende mensen over de vloer te komen. Maar er was één ding waarvan ik hoopte dat men dat niet aan mij vroeg om te doen: ramen zemen. Jongens, wat houd ik daar niet van.

Ramen zemen
Allereerst al het ‘gedoe’: trapje erbij, water en spons, zeem en trekker. En dan, als het klaar is, nog meer gedoe: strepen op de ramen… Nu zullen er ongetwijfeld bloglezers zijn die wel een ster zijn in ramen lappen, of die hier goede tips voor hebben. Ik houd het er maar op dat ik gewoon niet van ramen zemen houd, en dat ik dit klusje dan ook het liefste zo eenvoudig mogelijk uitvoer.

De buitenkant van onze ramen doe ik op een héél eenvoudige manier: daarvoor komt de glazenwasser 😀 De ramen van onze bovenverdieping zijn dusdanig hoog (en kunnen niet allemaal vanuit openslaande ramen bereikt worden), dat we hier een forse ladder voor nodig zouden hebben. Daar hebben we geen plek voor, en gelukkig doet de glazenwasser eens in de zoveel tijd onze straat aan.

Easy-peasy
De binnenkant van de ramen, daar ontkom ik niet aan om die zo nu en dan een schoonmaakbeurtje te geven. Maar ramen zemen met een spons en een trekker, dat doe ik dus echt niet graag. Dat vind ik teveel werk, en het lukt me nooit goed. Op zoek naar een makkelijke én ecologisch verantwoorde manier, kwam ik uit bij een easy-peasy middeltje, wat we tóch al in de kast hebben staan: de home-made allesreiniger!

De ingrediënten uit deze allesreiniger zijn ideaal om ramen te zemen: azijn verwijdert vet, afwasmiddel reinigt. Nóg idealer is de manier waarop de ramen gewassen worden: geen gedoe meer met een zeem en een trekker, maar alleen een spuitbus met allesreiniger en een doekje. Spuiten maar op het raam, uitwrijven met een doekje, en klaar! Dit maakt ramen wassen een heel stuk minder onaangenaam.

Strepen
Na het schoonwrijven met de allesreiniger kan er een lichte waas op het raam achterblijven. In dat geval is het een ideale oplossing om met een prop krantenpapier nog eens over het raam te boenen. Het resultaat? Een glanzend schoon raam!
Ga je voor de old-school methode van ramen zemen met de spons en trekker en zeem, ook dan is de methode van de krantenprop handig: hier kun je heel gemakkelijk eventuele strepen mee wegpoetsen.

Ramen zemen, ik moet me er binnenkort maar weer eens aan wagen… Zeker nu het zonnetje weer vaker naar binnen schijnt, zijn schone ramen best prettig. Maar dan wel graag op een zo simpel mogelijke manier, die ook nog eens ecologisch verantwoord is.

Leave a Reply