Duurzaam schoonmaken #10 – Wasverzachter

O wat jammer dat de schoonmaak-mini-marathon alweer bijna afgelopen is. Er zijn nog zóveel meer ideeën te delen. Tijdens het typen van deze blogs kwamen er steeds meer tips bovendrijven. Wie weet komt er nog eens een vervolg. Voor nu is het toch echt alweer de laatste tip van deze serie. Een eenvoudige tip, maar met grote impact op het milieu, je gezondheid, en je portemonnee: eco-wasverzachter.

Die eindeloze was
Het lijkt soms wel of er geen eind aan komt. Is de mand eindelijk leeg, zit ‘ie een paar uur later alweer voor de helft vol. Ik heb het over de was. Dit is één van de klusjes die ik altijd probeer goed bij te houden; we hebben namelijk niet veel droogruimte in ons huis, en als ik achterloop met de was is de schade maar weer moeilijk in te halen.

Iedereen weet wel dat het gebruiken van een droger niet zo milieuvriendelijk is. (Wil je het íétsje milieuvriendelijker maken, kijk dan bij deze waterbespaartip.) Ik probeer de droger dan ook niet teveel te gebruiken. Maar afgezien van de keuze voor wel of niet de droger te gebruiken, zijn er nog meer goede keuzes te maken rondom het doen van de was. Eén daarvan is: de keuze welke wasmiddel en welke wasverzachter je gebruikt.

Wasmiddel
Over milieuvriendelijk wasmiddel volgt in een later stadium nog eens een blogje. Wat is daar veel winst te behalen als we al die schadelijke fosfaten en andere rommel kunnen weren uit ons (drink- en zwem)water! Wij gebruiken al jarenlang een ecologisch verantwoord wasmiddel. Maar het kan nóg beter, en daar blog ik graag in een later stadium nog eens over. Eerst wil ik daarvoor namelijk nog het een en ander uitproberen, zodat ik echt uit eigen ervaring kan spreken. Wordt vervolgd dus.

Wasverzachter
Wat ik in deze blog wil delen, is een heel goedkope, duurzame, én praktische wasverzachter. Sommige mensen reageren allergisch op wasverzachters, dat is bij dit middeltje verleden tijd. Doe je de was in de droogtrommel, dan hoef je trouwens sowieso geen wasverzachter toe te voegen; de was wordt dan vanzelf al zacht. Hang je de was aan de lijn te drogen, dan is het toevoegen van een scheut wasverzachter wél prettig. In plaats van een chemische wasverzachter, die het water vervuilt én in heel kleine hoeveelheid via het wasgoed via je huid door je lichaam opgenomen wordt (en soms allergieën veroorzaakt), kun je de keus maken voor een veel milieuvriendelijker, gezonder, en goedkoper alternatief: azijn. Pure azijn, en meer niet.

Schenk een scheut azijn in het bakje voor de wasverzachter en laat je machine gewoon verder het werk doen. Azijn ontkalkt (handig voor je wasmachine), en verwijdert zeepresten. Azijn maakt je was zacht, en zorgt voor kleurbehoud. Azijn kost bijna niets en door dit te gebruiken in plaats van wasverzachter, spaar je al gauw heel wat geld uit.

Wanneer je het wasgoed uit de wasmachine haalt, kun je de azijn nog ruiken. Wanneer het wasgoed is opgedroogd, is de azijngeur verdwenen. Mis je het geurtje van je wasverzachter? Dan kun je een paar druppels etherische olie toevoegen aan de fles azijn (kies vooral de geur olie die je zelf lekker vindt).

Eco-wasverzachter: zo simpel, zo goedkoop, zo milieuvriendelijk kan het zijn.

Schoonmaak-mini-marathon
En met deze tip komt er echt een einde aan deze schoonmaak-mini-marathon. Met enkel een paar basisingrediënten is vrijwel alles in je huis schoon te houden op een milieuvriendelijke manier. Ik begon deze mini-marathon met mijn motivatie te omschrijven: ik geloof in God, de Schepper – en dat wil ik tonen door hoe ik met de schepping om ga. Doe je mee?

Leave a Reply