Glutenvrije, suikervrije koekjes

Zoals jullie weten, is mijn voedingspatroon sinds een tijdje nog verder veranderd. Ik eet niet langer alleen geen suiker meer, of juist wel zoveel mogelijk biologisch of andere gezonde voedingsmiddelen (check onder het kopje voeding alles wat ik hierover tot nu toe geschreven heb). Sinds korte tijd eet ik ook – noodgedwongen – glutenvrij.

Dat is best een zoektocht. Een uitdagende zoektocht. Een zoektocht waar ik niet per se blij van word – want ja, ik houd van heerlijk eten, en ik kan intens genieten van bijvoorbeeld een knapperig vers brood. Maar het is wel een zoektocht waarin ik mijn weg zo langzamerhand weet te vinden. Een zoektocht die ook positieve kanten heeft:

 • Ik krijg stapje voor stapje weer een beetje energie terug! Ik weet bijna niet meer hoe dat voelt, het is zó heerlijk!
 • Ik ga nog gevarieerder (en gezonder) eten. Want zeg nu zelf: elke middag een glutenvrij broodje met jam, daar wordt je écht niet blij van.

Zoeken
De afgelopen weken heb ik flink moeten zoeken naar goede voedingsmiddelen. Glutenvrije producten zijn er tegenwoordig in overvloed. Maar ik vind het belangrijk dat voeding ook echt ‘voedt’, dat het dus iets bijdraagt aan je lichaam. En helaas, veel glutenvrije voeding bevat nou niet echt veel interessants op dat vlak. Er zitten veel ‘lege’ producten in, of het bevat allerlei hulpstoffen en conserveringsmiddelen.

Mijn eigen zoektocht naar het glutenvrije leven werd dus nog uitdagender doordat ik én glutenvrij moest gaan eten én niet (of niet al te veel) wilde inleveren op mijn gezonde voedingsstijl. Het ontbijt en het diner vind ik niet zo ingewikkeld om aan te passen. De lunch en tussendoortjes daarentegen, vormden mijn grootste zoektocht. Over glutenvrij brood volgt binnenkort een blog. Vandaag mijn tips voor glutenvrije koekjes.

Mijn top 7 in glutenvrije koekjes
Glutenvrije koekjes zijn er veel. Helaas bevatten veel van deze koekjes ladingen suiker – iets wat ik zoveel mogelijk wil vermijden. Mijn persoonlijke zoektocht werd nog bemoeilijkt doordat ik ook geen ei en geen amandel mag eten – 2 ingrediënten die juist vaak in glutenvrije koekjes gebruikt worden. Maar er zijn alternatieven, en hierbij mijn top 7.

 1. De absolute (a-b-s-o-l-u-t-e) topper is de “Zoete aardappelbrownie” uit Vegan verleiding, van Vegadutchie. Dit is een brownie die echt (écht, ECHT) geweldig smaakt. Op en top genieten! Bovendien bevat de brownie enorm veel zoete aardappel / bataat, en krijg je dus ook nog eens een flinke hap groenten binnen. Super! Helaas kan ik niet doorlinken naar het recept hiervan, want het staat niet op de blog van Vegadutchie. Maar alleen al dit recept is het waard om het kookboek aan te schaffen of het uit de bieb te gaan halen. 🙂
 2. De tweede topper, en dat vind ik wel grappig, zijn mijn eigen probeersels: gierst-kokoskoekjes. In het begin had ik koekjes van Werz gevonden, die mijn standaard wel min of meer konden doorstaan, heerlijke gierst-kokostongen. Maar deze koekjes zijn echt schreeuwend duur, en ik dacht: dat moet ik zelf ook kunnen. Dus op een goede dag heb ik wat ingrediënten door elkaar gemixt en dat gebakken, met als resultaat: een heerlijk, knapperig koekje. Een exact recept heb ik niet, ik bak het liefste op zo’n manier waarbij ik ‘maar iets doe’, totdat ik het denk dat het beslag de goede textuur heeft. Ik deed in elk geval evenveel gierstvlokken als kokosrasp, en dan vulde ik het aan met een beetje rijststroop (lage glycemische index! Gebruik net zoveel als je nodig vindt, afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben), water, kokosolie, en een snufje zout. Een kwartiertje bakken in de oven, en klaar. Het uitproberen waard!
 3. Op 3 staan deze easy-peasy maar heerlijke, en (niet onbelangrijk) snel te maken havermoutmuffins met blauwe bessen.
 4. De suikervrije ontbijtkoek maakt mij ook blij (de amandelmelk en amandelmeel vervang ik dus, omdat ik ook geen amandelen mag eten).
 5. Gierstvlokken koekjes zijn ideaal. Ze vullen goed, zijn erg gezond qua ingrediënten, en zijn snel gemaakt.
 6. De vegan carrot cake maak ik regelmatig als ontbijt (yeah, cake als ontbijt 🙂 ). In plaats van wortel, gebruik ik ook pompoen. Het amandelmeel vervang ik door ander meel. Een perfecte start van de dag (ook de kids zijn er dol op), inclusief groenten.
 7. En last but not least: de zachte en krokante appelkoekjes.

Je ziet: er zijn alternatieven 🙂 Het is even zoeken, maar hopelijk kan bovenstaand lijstje jullie inspireren. Enjoy the good food!

3 Comments on Glutenvrije, suikervrije koekjes

 1. Paulien
  11 april 2017 at 18:38 (10 maanden ago)

  Hi, wat leuk dat je mijn havermoutmuffins in je lijstje hebt staan! Die zijn inderdaad zo lekker, en wat je zegt, ook supersnel te maken, iets wat ik ook erg prettig vind 🙂 Hopelijk kan ik je nog vaker inspireren. En succes met je zoektocht hè!

  Groetjes,
  Paulien

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   11 april 2017 at 19:39 (10 maanden ago)

   Hoi Paulien,
   wat leuk dat je even reageert! Ja, je komt zeker in mijn top-lijstje voor als het gaat om inspiratie voor voeding.
   Dank je wel dus voor je inzet daarin, ik ben er blij mee!
   En ik hoop er nog vaak gebruik van te maken, dus ga vooral zo door 🙂
   Groetjes, Erika

   Beantwoorden
   • Paulien
    12 april 2017 at 09:13 (9 maanden ago)

    Fijn om te horen, leuk! Fijne dag voor nu, groetjes!

    Beantwoorden

Leave a Reply