Luierdoekjes / billendoekjes / snoetenpoetsers

Wasbare dingen, daar ben ik fan van. Bijvoorbeeld wasbare luiers (lees daarover deel 1 en deel 2) en wasbare luierdoekjes. Wasbare dingen hebben een veel minder grote impact op het milieu, iets waarvan ik geloof dat dit een belangrijk argument is. Bovendien zijn veel wasbare producten goedkoper, en dat is ook fijn.

Er zijn echter situaties dat wasbaar niet handig is. In dat geval vind ik het belangrijk om te zoeken naar een wegwerp-alternatief wat zo min mogelijk belastend is voor het milieu en niet schadelijk is voor de gezondheid van je kindje.

Wasbare billendoekjes
In de eerdere blog over billendoekjes geef ik aan dat wij wasbare luierdoekjes gebruiken, met slechts 2 ingrediënten: water en tea tree oil. Dit is verreweg de meest duurzame en bovendien de meest goedkope oplossing. Echt een ideaal product, wij gebruiken het al jaren. Ik kan het iedereen aanraden!

Naty – duurzame keuze
Daarnaast gebruiken we – bijvoorbeeld als we onderweg zijn – ook wegwerpdoekjes. In de eerdere blog noemde ik mijn favoriete merk al, Nature Babycare / Naty (o.a. te koop bij Etos). Vanuit milieu-oogpunt zijn dit echt super goede doekjes: de doekjes zijn 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar, en bevatten geen schadelijke stoffen zoals chloor en chemische parfum. Daarnaast vind ik deze doekjes gewoon ideaal in gebruik – ik vind ze veel steviger en fijner dan veel andere doekjes.

WaterWipes – gezonde keuze
Tot mijn vreugde zag ik onlangs bij de Etos ineens ook WaterWipes staan in het schap. Deze doekjes zijn recent toegevoegd aan het assortiment. Ik wilde deze doekjes al langere tijd uitproberen, omdat dit “het zuiverste babydoekje ter wereld” is: WaterWipes bevat alleen water en een heel klein beetje extract van grapefruitzaad – een natuurlijk antibacterieel middeltje. Uiteraard heb ik deze doekjes gelijk meegenomen om uit te proberen. En ik ben er blij mee: de doekjes zijn handig in gebruik, en door deze doekjes te gebruiken, smeren we geen onnodige chemicaliën uit over de huid van onze kindjes. Super! Wat ik wel heel jammer vind, is dat het doekje vanuit milieu-oogpunt minder hoge ogen gooit dan de doekjes van Naty. Dat de Waterwipes geen schadelijke stoffen bevatten, is uiteraard al winst vanuit het perspectief van duurzaamheid. Maar de doekjes zijn helaas niet biologisch afbreekbaar, zoals dat bij de doekjes van Naty wel het geval is.

Keuzes
Laatst had ik eenmalig even snel een pak billendoekjes meegepakt van een ander (niet duurzaam, niet gezond) merk. Maar wat me opvalt: ik vind deze doekjes ineens zo stinken (naar chemische parfums, die ik niet op mijn kinderen wil). Bovendien viel het mij op dat de doekjes onhandig in gebruik zijn en ik veel meer doekjes nodig heb om hetzelfde resultaat te bereiken! Bizar toch. De wasbare doekjes óf de hierboven genoemde alternatieve wegwerpdoekjes zijn en blijven dus met kop en schouders boven de rest uitsteken.

Kies je vooral voor een zo puur mogelijk doekje zonder onnodige stoffen die allergieën of huidreacties kunnen veroorzaken, dan zou ik WaterWipes aanraden. Kies je voor gezond én duurzaam en ecologisch verantwoord, dan blijf ik bij mijn vertrouwde merk Naty. Je kunt deze doekjes ook prima gebruiken als snoetenpoetsers trouwens, want de doekjes bevatten geen schadelijke stoffen.

Hoe dan ook, mijn conclusie blijft: voor thuis zijn wasbare doekjes de ultieme keuze; voor onderweg de duurzame, milieuvriendelijke doekjes zonder schadelijke stoffen.

Leave a Reply