Gezinsmoment: Koningsdag 2017

“God is Koning!” Dat is het thema van ons gezinsmoment deze week, een paar dagen voor Koningsdag 2017. De gezinsmomenten van de Veertigdagentijd zijn voorbij; tot aan de zomer kiezen we een aantal losse thema’s voor onze gezinsmomenten, en lezen we het boek ‘Gods verhaal – jouw verhaal’ uit.

Als introductie op het thema rondom Koningsdag, knutselen we allemaal een kroon van een kartonnen bordje, en zetten die op ons hoofd. Aansluitend lezen we een heel klein stukje van Psalm 93 in de Bijbel in Gewone Taal:

Heer, U bent koning,
een koning met macht,
een koning met kracht!
(Psalm 93,1 – BGT)

Wie is koning?
We praten hierover door: wie is Koning – ‘God’. En wat voor Koning is God – ‘een koning met macht, een koning met kracht’. Voor Joël spreekt het beeld van sterke spierballen maken duidelijke taal.

Maar dan lezen we een verhaal uit de kinderbijbel. Over de wijzen uit het Oosten; zij zien een bijzondere ster, een ster die betekent dat een koning geboren is. Zij gaan op reis, en vragen: “Waar is de geboren koning?” En ze vinden baby Jezus, een klein, kwetsbaar kindje. Nog eens stellen we de vragen: wie is Koning – ‘Jezus’. En wat voor Koning is Jezus – ‘een mens, kwetsbaar en klein’.

Ik vind dat erg bijzonder! Onze God is Koning. En God is een koning met macht en kracht, en tegelijk kwetsbaar en klein. Dit is hoe God zich laat kennen, ik zou het niet bedacht hebben; God is bijzonder.

We praten er nog even over door: wat als Elianne koning zou zijn over de hele wereld, zou ze dat kunnen? Nee, natuurlijk niet. En Joël ook niet, en mama niet, en papa niet, en oma niet. En zouden we blij worden als we een heel gemene koning zouden hebben? Nee, uiteraard niet. Gelukkig is Gód Koning. Dat is een hele goede koning. En als God Koning is, en God is onze Vader, dan zijn wij: prinsen en prinsessen!

Liedje + onze opdracht
We kijken met elkaar het liedje “Lang leve de Koning”. En vervolgens hebben we een opdrachtje. “God is Koning. Maar ons land heeft ook een koning, en veel andere landen ook; dat zijn mensen die de taak krijgen om goed voor ons land te zorgen. Lijkt je dat een moeilijke of makkelijke taak?” Ja, uiteraard lijkt dat een flink lastige taak. We praten erover, dat deze koningen een moeilijke taak hebben gekregen. En dat God aan óns daarom ook een taakje geeft: om te bidden voor de koningen.

En dat doen we vervolgens; niet door het uitspreken van een gebed, maar door symboliek. We hebben kleine portretjes van Willem-Alexander en Maxima, en hun 3 prinsesjes. We bekijken deze fotootjes uiteraard eerst, want dit zijn onze koning en koningin. Daarna plakken we de portretjes op een houten kruis. Dit is een symbolische manier om onze koning en koningin bij God te brengen. Een gebed uitspreken is voor Joël nog niet mogelijk; deze symbolische handeling kan hij wél, en zo bidden we samen symbolisch.

Afsluiter
Als afsluiter hebben we een klein spelletje – wat achteraf veel te gemakkelijk, maar wel even leuk, bleek. Voor Joël printte ik de kronenmemorie (zie ergens op de helft van deze pagina) 2 keer uit. Hij kreeg de opdracht om dezelfde plaatjes bij elkaar te zoeken. Elianne kreeg de kronenmemorie én de schaduwmemorie, en zij kreeg de opdracht om elke kroon op de juiste schaduw te leggen. Leuk, om zo in ons gezinsmoment alvast stil te staan bij het feest van deze week, én mooi om ons te verwonderen over God als Koning.

 

Leave a Reply