Gezinsmoment: Paulus (Gods verhaal, jouw verhaal – 29 & 30)

Wat Paulus, chocola, en schatkistjes met elkaar te maken hebben? Daarover ging het in ons gezinsmoment van deze week.

We pakken de draad weer op met de kleuterbijbel ‘Gods verhaal – jouw verhaal’. De hoofdstukken over de kruisiging en de opstanding hebben we al gelezen tijdens de Veertigdagentijd, en slaan we nu dus over. In deze kleuterbijbel staan 2 verhalen over Paulus; wij combineren die tot 1 gezinsmoment.

Paulus
Op tafel ligt een cadeau. Het is ingepakt, en we kunnen niet zien wat er in zit. De kinderen willen het uiteraard gelijk uitpakken, maar dat mag niet. Joël moet daar even flink van huilen, maar luistert vervolgens toch mee naar de twee verhalen die we voorlezen. Het gaat over Paulus die Jezus ontmoet en daardoor radicaal verandert. Paulus heeft een schat ontdekt (Jezus), en wil die schat delen met alle mensen. Daar heeft hij alles voor over, zelfs in de gevangenis zitten.

Paulus op reis
Paulus gaat op reis. De schat die hij heeft gevonden, wil hij delen met alle mensen. Her en der verspreid in ons huis zitten groepjes poppen. We spelen het verhaal na. Met het nog ingepakte cadeau onder onze arm, gaan we op reis het huis door; naar alle poppen toe. Bij elk groepje poppen vertellen we: “We hebben een schat gevonden!! En weet je wat die schat is? Dat Jezus van de wereld houdt!” En terwijl we dat zeggen, plakken Elianne en Joël een hartenstickertje op de poppen. Sommige poppen willen het stickertje hebben, maar andere poppen willen het stickertje niet, ze verscheuren het, of worden boos op Paulus.

Zo lopen we het huis door, over vooraf klaargelegde obstakels (bergen en dalen, zeeën en rivieren), om alle mensen te vertellen van de schat die Paulus had ontdekt. Uiteindelijk komen we op een plek waar de poppen heel boos worden als we ze willen vertellen van de grote schat. Ze binden ons vast (vooraf lagen hier een aantal sjaals klaar), en daar zitten we in de gevangenis. Maar we hebben nog steeds de schat!

De schat
Na dit hele avontuur, is het tijd om het cadeau uit te pakken. In het cadeau zit een nieuwe kleuterbijbel voor Elianne en Joël. Als we in deze Bijbel lezen, kunnen we meer ontdekken over de grote Schat: over Jezus!

Aansluitend kijken we het liedje “Geef het door aan iedereen”, waarin de opdracht om iedereen te vertellen over de Vader, Zoon, en Heilige Geest naar voren komt.

Chocolade-harten
Om de schat te symboliseren, gaan we aan de slag met het maken van hartjes. We doen dit met smeltchocolade, die we vervolgens met kwastjes in hartenvormpjes aanbrengen. (Uiteraard kun je ook hartjes van klei maken, of bijvoorbeeld snoephartjes kopen.) Terwijl we de chocolade laten uitharden in de koelkast, versieren we onze schatkistjes. (Toevallig hadden wij die nog staan, omdat de kids onlangs een schatkist-ijsje hadden gegeten; een alternatief is deze printable van lds craft ideas.)

Intussen is de chocolade hard geworden, en het is de bedoeling dat we onze schatkistjes vullen met de chocoladehartjes. Deze kunnen we dan, net als Paulus zijn schat uitdeelde, ook uitdelen aan elkaar of aan anderen.

De chocola heeft alleen geen zin om mee te werken, en de hartjes komen niet uit hun vormpjes. Resultaat: allemaal gebroken harten 🙂 Gelukkig is dat precies waar de Schat voor is gekomen: om wat gebroken is weer heel te maken 😀
En die gebroken chocolade-harten, daar weten Elianne en Joël wel raad mee 😉

Leave a Reply