Natuurlijke lichaamsverzorging #5 – Shampoo

Zo grappig. Herken je dat, dat mensen vanuit hun professionaliteit niet mogen laten doorschemeren dat ze iets erg merkwaardig vinden? Die ervaring had ik met de kraamhulp van Joël. De uitdrukking van ongeloof op haar gezicht – die ze gauw probeerde te verbergen – toen ik haar vroeg “of ik wel kon douchen omdat ik mijn haren altijd was met zout, en zout prikt op een wond, en Joël is geboren met een keizersnede, en ik heb dus een grote wond op mijn buik”. Maar het is dus echt zo: ik was mijn haren al jarenlang niet meer met shampoo.

“No poo”

Je haren niet wassen met shampoo, daar is zelfs een term voor: “no poo”. De redenen dat mensen kiezen voor het stoppen met het gebruik van shampoo kunnen heel divers zijn: shampoo’s kunnen irritaties geven op je hoofdhuid, shampoo’s zorgen voor een grote watervervuiling, shampoo’s bevatten schadelijke stoffen voor je lichaam, en shampoo’s hebben bovendien een ‘verslavend’ effect: na 1 of 2 dagen ben je gedwongen je haren opnieuw te wassen omdat shampoo de natuurlijke talg- en vetregulatie van je hoofdhuid ‘om zeep’ helpt. Voor mij was het de combinatie van een aantal redenen die mij er jaren geleden toe aanzette om te stoppen met het gebruiken van shampoo. Geïnspireerd – opnieuw – door de komst van onze kindjes.

Je haar natuurlijk schoon

Natuurlijk wil je je haren schoon hebben. Gelukkig is dat op een heel eenvoudige, goedkope, milieubewuste manier voor elkaar te krijgen. Zelf gebruik ik hier baking soda voor. Ik maak mijn haren nat, neem een schepje baking soda en masseer dat in mijn haren. Dit laat ik even intrekken, en daarna spoel ik het uit. Alternatieven die mensen ook wel gebruiken, zijn appelazijn (dit is een natuurlijke variant op crèmespoeling!), of olijfoliezeep. Dit doe ik zelf niet, dus daar kan ik mijn ervaring niet over delen; maar het gebruik van baking soda in plaats van shampoo, dat is wat mij betreft echt een aanrader.

Minder (of nooit meer) wassen

De voordelen van ‘no-poo’ heb ik hierboven al genoemd: geen schadelijke stoffen op je lichaam, geen schadelijke stoffen in het water en dus minder belasting voor het milieu, en veel goedkoper. Bovendien zeggen sommigen dat het gebruik van baking soda een positief effect heeft op de haargroei; ik weet niet of dat klopt, ik weet wel dat ik nog nooit zo lang haar heb gehad als wat ik nu heb; dus wellicht.

Daarnaast werd ik het zelf behoorlijk zat om mijn haren zo vaak te moeten wassen: telkens was het na een dag al weer vet, en ik waste mijn haren dus om de dag. Door het gebruik van baking soda in plaats van shampoo, heb ik dit aanzienlijk kunnen verbeteren. Ik was mijn haren nu eens in de 3, 4, of 5 dagen. Heerlijk! Wil je hiermee beginnen, dan heeft je lichaam / je haar wel even tijd nodig om hieraan te wennen en om te schakelen; in het begin kun je een tijdje juist extra vet haar hebben (plan dit experiment dus tijdens een vakantie ofzo 😉 ). Het schijnt zelfs zo te zijn dat sommige mensen uiteindelijk kunnen volstaan met enkel zo nu en dan spoelen met water, zonder ook nog maar enige vorm van shampoo of andere reiniger te hoeven gebruiken. Dit is bij mij niet gelukt, maar wie weet probeer ik dit nog eens fanatieker; het lijkt me heerlijk. Dat het echt mogelijk is, weet ik door de haren van onze kinderen.

Onze kids

Bij Elianne begon ik destijds wel met het wassen van haar haartjes met de o zo bekende Zwitsal-shampoo. Daarna werd Elianne kaal (er is geen oorzakelijk verband hoor 😀 ), en dat is ze wel tot haar 2e gebleven. Intussen was ik overgestapt naar no-poo, en dus hebben onze kindjes nog nooit een chemische shampoo in hun haren gehad. En toch zijn hun haren uitstekend schoon, no worries 😉 Ik word er blij van dat wij de haren van onze kindjes nooit met shampoo hoeven te wassen. Dit betekent: geen schadelijke stoffen op hun hoofdjes, en ook geen gekrijs vanwege prikkende shampoo in oogjes… Uitspoelen met puur water is voldoende. Een héél enkele keer, als ze echt heel erg vies zijn van het buitenspelen o.i.d., was ik een klein beetje olijfoliezeep door hun haartjes. Maar dat is meer voor mijn eigen idee, dan dat het echt nodig is.

Vind je dit allemaal maar helemaal niets, maar wil je wél je haar op een natuurlijke en milieubewuste manier wassen? Kies dan voor een ecologische shampoo, bijvoorbeeld van Weleda, Urtekram, of andere natuurlijke merken. Deze shampoo’s vervangen gewoon 1-op-1 je huidige shampoo, maar bevatten minder schadelijke of milieuvervuilende stoffen.

 

Leave a Reply