Natuurlijke lichaamsverzorging #6 – Tandpasta

Schreef ik bij de eerdere blog over deodorant dat dit voor mij een echte blijver is, bij tandpasta ligt dat anders. Een aantal jaren geleden heb ik allerlei natuurlijke variaties van tandpasta uitgeprobeerd. En hoewel ik al jaren ‘om’ ben om een natuurlijke tandpasta te gebruiken, (zónder fluoride!), ik gebruik wél een kant-en-klaar tandpasta.

Fluor en andere stoffen

De algemene gedachte is dat een tandpasta op z’n minst fluor moet bevatten, wil het kunnen voldoen als product. Ik weet niet of dit waar is; wel hebben artikelen als deze mij aan het denken gezet over de mogelijke schadelijke effecten van fluoride. Waar ik ook achter ben, is dat het voor je tanden vooral belangrijk is dát je ze poetst, niet zozeer waarméé je ze poetst; en dat een tandpasta-met-fluor dus niet per definitie noodzakelijk is.

De meeste tandpasta’s bevatten bovendien schuimmiddelen en andere toevoegingen om de tandpasta te bewaren of om de tanden te bleken, etc. Dit zijn geen natuurlijke stoffen, en via de slijmvliezen worden deze stoffen opgenomen in het lichaam. Of het echt kwaad kan? Ik weet het niet. Maar is er de keus voor een alternatief zónder deze chemische middelen, dan kies ik graag dáárvoor – zeker ook voor mijn kinderen.

DIY-tandpasta’s

Wanneer je zo natuurlijk mogelijk je tanden wilt reinigen, heb je voldoende aan de basisingrediënten voor natuurlijke lichaamsverzorging; sterker nog, alle drie basisproducten kun je gebruiken als tandpasta:

  • Je kunt – echt waar – je tanden poetsen met Aleppozeep / olijfoliezeep. Ik heb dit zelf (nog?) nooit gedaan, omdat het idee van ‘zeep-in-mijn-mond’ me tegenstaat. Maar het schijnt goed te werken, een licht blekend effect te hebben, en helend te werken bij aften of tandvleesproblemen.
  • Je kunt je tanden poetsen met kokosolie (de rauwe, ongeraffineerde variant). Je doet een beetje kokosolie op je borstel, en daar poets je mee. Een puur-natuur product, met een licht anti-bacteriële werking. Ik heb dit zelf een aantal jaar geleden geprobeerd. Ik kon echter niet wennen aan de ‘olie-in-mijn-mond’, en ben er weer mee gestopt. Maar het is wél goedkoop, handig, en zonder schadelijke toevoegingen.
  • Je kunt je tanden ook poetsen met baking soda. Je maakt je borstel nat, doopt die in een potje baking soda, en je kunt poetsen. Baking soda reinigt en desinfecteert, en heeft een licht schurende werking. Ook dit heb ik een tijdje uitgeprobeerd, een aantal jaar geleden. En hoewel ik het ideaal vind in gebruik, heb ik liever een tandpasta die niet zo zout smaakt… het is maar waar je van houdt.

Je kunt ook nog een combinatie van producten gebruiken: kokosolie, gemengd met baking soda, en desgewenst een paar druppels pepermuntolie voor de mint-smaak. Kortom: Do-It-Yourself-tandpasta is heel eenvoudig, heel goedkoop, en puur natuur.

Natuurlijke tandpasta

En hoewel de voordelen van een DIY-tandpasta groot zijn, gebruik ik toch een andere tandpasta. Ik kon persoonlijk niet wennen aan de smaak / textuur van home-made tandpasta’s, en ben daarom overgestapt naar tandpasta’s van merken die zo natuurlijk mogelijk zijn. Ik gebruik (zowel voor mijzelf als voor de kinderen) afwisselend tandpasta van Weleda of van Urtekram. Zelf ben ik hier dik tevreden over; maar wie weet, het schrijven van dit blog daagt ook mijzelf weer uit om misschien tóch de goedkopere, natuurlijker
“tandpasta’s” nog eens te proberen.

Leuke toevoegingen

Je tanden poetsen op een natuurlijke manier wordt eigenlijk pas echt helemaal af met een duurzame tandenborstel van bamboe of gerecycled plastic. Of (om mijn werk bij een ontmoetingscentrum voor christenen en moslims er even in te mengen) door net zoals sommige moslims een siwak te gebruiken (takje van een speciale boom). En wil je ook nog aan afvalreductie doen qua tandpasta-tubes, dan is de tandpasta-op-een-stokje een grappige variant. Kortom: wil je duurzamer leven, dan is er qua gebitsverzorging heel wat te kiezen.

Leave a Reply