Natuurlijke lichaamsverzorging #7 – Make-up en parfum

Make-up; ik gebruik daar niet veel van. Toch vind ik het wel fijn om een aantal producten in huis te hebben én om dan ook echt de ‘goede’ make-up te kunnen gebruiken. Make-up zit al gauw langere tijd op je huid / ogen / lippen, en je lichaam heeft dus alle tijd om eventuele schadelijke stoffen op te nemen. Wat mij betreft is het overstappen op natuurlijke make-up dan ook echt een aanrader!

Natuurlijke make-up

Biocosmetica is inmiddels niet meer zo uniek. Er zijn heel wat merken die goede make-up producten bieden op natuurlijke basis. Fijn, want er zijn heel wat mensen die huiduitslag of andere huidirritaties krijgen door de reguliere make-up producten. Maar ook al krijg je geen huiduitslag, dan nog bevatten de producten vaak stoffen die niet zo prettig zijn voor je lichaam.

Zelf gebruik ik graag producten van het merk Lavera. Maar er zijn veel meer goede merken: dr. Hauschka bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel van het gebruiken van deze producten is dat de make-up eenvoudig te verwijderen is met water (en eventueel wat olijfoliezeep op je gezicht); je hebt dus ook geen chemische doekjes meer nodig om je gezicht weer schoon te krijgen.

Dier(proef)vrij

Naast de ingrediëntenlijst van make-up producten, kun je ook kijken of een merk zijn producten test op dieren, of dat een product dierproefvrij is. Ook op die manier kun je een bewuste keuze maken. Veel make-up producten bevatten overigens wél dierlijke stoffen. Oók natuurlijke make-up; deze kan bijvoorbeeld bijenwas bevatten. Zelf heb ik daar geen moeite mee, maar veganisten zullen daar even extra op moeten letten.

Parfum

In het verlengde van make-up ligt het gebruiken van parfum. Mits iemand zich daar niet overdadig mee inspuit, vind ik dat best lekker. Synthetische parfums bevatten echter chemicaliën en toxische stoffen die invloed kunnen hebben op je lichaam. Deze stoffen kunnen je hormoonhuishouding beïnvloeden, huidirritatie veroorzaken, of andere niet direct zichtbare gevolgen hebben. Ik gebruik zelf sporadisch een synthetische parfum. Er zijn immers ook goede alternatieven: een parfum (crème) op natuurlijke basis, die je eventueel ook zelf kunt maken (bijenwas mengen met olie, en een paar druppels van je favoriete etherische olie toevoegen), of een kant-en-klaar parfum op natuurlijke basis (van Weleda, Lavera, of andere merken).

Overigens geldt datzelfde voor aftershave voor mannen. Synthetische aftershave is gemakkelijk te vervangen door een natuurlijker variant (bijvoorbeeld van bovengenoemde merken) of door een beetje kokosolie.

Lippen

Jarenlang heb ik vaseline op mijn lippen gesmeerd, als variant op lippenbalsen. Daarbij leefde ik ook nog in de veronderstelling dat ik een ‘natuurlijk product’ te pakken had. Hoe ver kan je er naast zitten… Vaseline is een afvalproduct uit de olie-industrie. Echt geen goede lippenbalsem dus. En absoluut onnodig om te gebruiken, want er zijn heel eenvoudige alternatieven: lippenbalsem van Lavera bijvoorbeeld, of nog eenvoudiger is het om een beetje kokosolie (of willekeurig welke andere olie) op je lippen te wrijven.

Je lichaam – je visie

Deze blog van vandaag is alweer de laatste in deze serie over natuurlijke lichaamsverzorging. Ik gaf in de eerste blog in deze serie aan dat mijn motivatie voor het gebruiken van natuurlijke lichaamsverzorging is dat je goed voor je lichaam (tempel van Gods Geest) mag zorgen, en dat je God kunt éren met je lichaam. Ik weet niet hoe het jullie is vergaan, maar ik ben deze week bij momenten net even wat bewuster geweest dat mijn lichaam óók God toebehoort, en dat ik kan genieten van het verzorgen van mijn lichaam of dat van mijn kinderen. En dat lichaam wil ik niet onnodig vervuilen, maar juist mooi maken en verzorgen om zo uitdrukking te geven aan de opdracht om ‘God eer te bewijzen met mijn lichaam’. Het gebruiken van natuurlijke lichaamsverzorging is voor mij één manier om hier vorm aan te geven.

 

Ps: Wil je je lichaam ‘schoon’ verzorgen, maar ook ‘schoon’ kleden? Dan verwijs ik graag nog even terug naar een eerdere blog over ‘Schone kleren’.

Leave a Reply