Gezinsmoment: Openbaring / de wederkomst van Jezus (Gods verhaal, jouw verhaal – 31)

“Jezus komt terug.” Een mooi thema, gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring. Het laatste hoofdstuk uit de kleuterbijbel “Gods verhaal, jouw verhaal” gaat hierover, en dus gaat ook ons gezinsmoment van deze week over de wederkomst van Jezus en over de hemel.

Donker – licht

Allereerst hebben we een donker hokje gemaakt (je kunt ook gewoon de kamer donker maken door de de gordijnen dicht te doen). En we vertellen het grote verhaal van de Bijbel, waarbij we dit symboliseren door kaarsen aan en uit te steken. (Het idee vond ik op Christianity Cove.)

God maakt de aarde, het is goed en mooi. Maar er komt veel narigheid op aarde, het wordt donker; op aarde is oorlog, ziekte, schaamte, honger, jaloezie. Jezus komt op aarde, en met Hem komt er licht (we steken een grote kaars aan). Hij doet goede dingen, en Hij toont ons God. Maar mensen die Hem niet willen, maken Hem dood (de kaars blazen we uit). Het is weer donker, een donkerheid vol met twijfels. Maar dan, na een paar dagen, wordt Jezus weer levend! Er komt weer licht (de grote kaars gaat weer aan). En er zijn mensen die bij Hem willen horen, die op Jezus willen lijken, die Jezus willen volgen (stuk voor stuk steken we kleine kaarsjes aan). De donkere ruimte wordt een heel stuk lichter. Maar toch is er ook nog veel donker. En nu, op de aarde waar we op leven, zijn goede dingen te ontdekken, kleine lichtjes van Jezus. Maar er komt een dag, en dan komt Jezus terug. En dan gaat al het kwaad aan de kant, en wordt het helemaal, overal, totaal licht (we schijnen met een grote, felle lamp in het donkere hokje); alles is dan licht, God is overal!

Verhaal

Aansluitend lezen we het verhaal uit de kleuterbijbel. Over Johannes die een soort droom krijgt over de toekomst, en een nieuwe hemel en een nieuwe aarde ziet. Mooi vind ik het, dat God hem een nieuw Jeruzalem laat zien: Jeruzalem was waarschijnlijk voor Johannes het meest waardevolle en mooiste wat hij kon bedenken, en symboliseerde voor hem waarschijnlijk het meeste de nabijheid van God (op Jezus na uiteraard). Johannes zag een nieuw Jeruzalem, maar dan nóg mooier: niet alleen in de tempel, maar overal is goud. God zal in de toekomst namelijk niet meer alleen in het allerheiligste van de tempel zijn, maar overál!

We kijken het liedje “Hoe zal het in de hemel zijn”. En het is heel eenvoudig eigenlijk: we weten niet hoe het daar zal zijn. Johannes kreeg het mooiste te zien wat hij kon bedenken, en dan was het nóg veel mooier. Maar vooral: Johannes kreeg datgene te zien wat voor hem de nabijheid van God symboliseerde. En ook dát is straks nog veel meer: God is overal.

Een stad met gouden straten

Als verwerking knutselen we een mooie stad, met veel goud. Een tijdje geleden hadden we van een bouwpakketje al een kasteel geknutseld; die versieren we vandaag nog verder. (Een stad / kasteel van een kartonnen doos is ook erg leuk, of van wc-rolletjes.) Joël vindt het weer heerlijk om de maispops te gebruiken. Elianne zegt:

Ik ga een randje knippen voor Jezus.

En ze gaat flink aan de slag met het knippen en plakken van gouden randjes om de torens, gouden straten, en allerlei andere mooie dingen.

De kleuterbijbel is uit

Met dit verhaal is de kleuterbijbel “Gods verhaal, jouw verhaal” uit. Om eerlijk te zijn, was ik er ook wel een beetje klaar mee. Precies een jaar geleden begonnen we al met het doornemen van deze kleuterbijbel tijdens onze gezinsmomenten. Het was mooi om zo de grote lijn van de Bijbel met onze kinderen door te nemen. Het was handig om niet elke week na te hoeven denken welk thema of welk verhaal we zouden kiezen. Maar inmiddels heb ik zo’n grote lijst aan inspiratie en ideeën voor nieuwe onderwerpen en thema’s, dat ik zin heb om weer te starten met iets nieuws… 🙂

Leave a Reply