Een brief aan je kind

De verjaardag van je kind…voor mij is dat echt zo’n moment van terugkijken enerzijds en van vooruitkijken anderzijds. Een moment van reflecteren en zegeningen tellen, en van dromen en bidden. Een moment om foto’s terug te kijken en te mijmeren over het verleden, en te bidden voor de toekomst. En als je dan toch mijmert en denkt en bidt, waarom zou je dat dan niet opschrijven in een brief aan je kind?

Liefdestalen

Ik weet het: ik houd van woorden, van schrijven, van tekst. Daarbij is mijn ‘liefdestaal’ hoofdzakelijk die van positieve woorden. Logischerwijs draag ik mijn liefde voor mijn kinderen dus in eerste instantie uit door middel van de mij vertrouwde taal van (positieve) woorden. (Het meesters- en juffenboek is ook een voorbeeld wat hierbij past.) Een brief schrijven aan je kind is voor mij dus een prima manier om mijn liefde voor mijn kinderen te uiten.

Uiteraard is ieder mens verschillend; de één heeft veel met woorden, de ander minder. De één houdt ervan om liefde verbaal uit te drukken, de ander juist door bijvoorbeeld kinderen te dienen, of door samen met je kind te spelen. Ik probeer altijd voor ogen te houden dat onze kinderen van alle liefdestalen iets nodig hebben, waarbij ik specifiek in probeer te zetten op hun eigen liefdestaal (voor zover dat al duidelijk is op hun jonge leeftijd). En een leuke manier om de liefdestaal van positieve woorden vorm te geven, is om elk jaar een brief voor je kind te schrijven.

Een brief voor je kind

Elk jaar rond de verjaardag van je kind kun je een brief schrijven aan je kind. Een brief over het afgelopen jaar, een brief over hoe je kind is gegroeid en ontwikkeld, over mooie momenten die jullie samen hebben meegemaakt, over het karakter van je kind en hoe zich dat heeft gevormd. Ook kun je je gebeden voor je kind opschrijven, je wensen voor het nieuwe jaar, en woorden geven aan je liefde voor je kind.

Zelf schreef ik tijdens de zwangerschappen al geregeld ‘briefjes’ aan onze kinderen. Bij Eliannes eerste verjaardag schreef ik een gedichtje voor haar. Maar daarna is het gebleven bij losse opmerkingen en zinnetjes die ik her-en-der noteerde. Graag pak ik de draad weer op; ik denk dat ik er in de zomervakantie eens lekker voor ga zitten om voor Elianne en Joël allebei een brief te schrijven en woorden te zoeken voor mijn liefde voor hen.

Een speciale gelegenheid

Het is geweldig leuk om al deze brieven te bewaren om bij een speciale gelegenheid te geven (bijvoorbeeld als je kind op kamers gaat, of 18 wordt, of gaat trouwen, of iets dergelijks). Je kind krijgt dan een kostbaar juweeltje aan liefdesbrieven van jou. Of de eerste liefdestaal van je kind nu ‘positieve woorden’ is of niet, de kans is volgens mij erg groot dat de brieven gekoesterd zullen worden, en een positieve boost zullen geven in het leven van je (dan inmiddels volwassen) kind.

2 Comments on Een brief aan je kind

  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   28 juni 2017 at 10:26 (7 maanden ago)

   Ja…thanks 😉

   Beantwoorden

Leave a Reply