Gezinsmoment: geloven met je zintuigen (2/5: zien)

Je kunt niet alleen met je óren iets van God horen, je kunt ook met je ógen iets van God zien; daarover gaat ons tweede gezinsmoment in de serie ‘Geloven met je zintuigen’. Terwijl we iets lekkers eten en drinken, spelen we het spelletje “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet”. Daarna pakken we de de grote getekende lichaamsfiguren uit het vorige gezinsmoment er weer bij en tekenen Elianne en Joël er ogen bij. Aansluitend luisteren we het themalied “Ik ben”.

Welke bril?

Op tafel leggen we vervolgens een hele serie brillen: grote brillen, kleine brillen, zonnebrillen, gewone brillen, zwarte brillen, gekleurde brillen. En ook een verrekijker en een loep. Uiteraard volgt een pas-sessie, en bekijken we de wereld door heel veel verschillende brillen.

We stellen de vraag: ‘Welke bril moet je opdoen om God te kunnen zien?’ “Deze”, zegt Joël, en hij wijst naar een klein zonnebrilletje die hij vervolgens op zet. ‘Zie je God?’ vragen we. “Ja,” aldus Joël. ‘En hoe ziet God er uit?’ “Mooi”, reageert hij, terwijl hij met een zucht omhoog kijkt 🙂 Heerlijk.

God zien

Elianne gelooft er niets van: “Je kunt God toch niet zien?!” Hier praten we over door. Nee, we kunnen God niet zien met onze gewone ogen. Maar hoe zouden we wel dingetjes van God kunnen zien? We bekijken een plaat uit het boek De gezichten van God; de plaat waarin staat dat we iets van God kunnen ontdekken uit de mooie dingen die Hij heeft gemaakt. Al het moois wat er is, laat iets zien van het karakter van God.

Elianne reageert dat we ook iets van God kunnen zien in de Bijbel. Een mooi opstapje om de Bijbel open te slaan bij Johannes. De stukjes van hoofdstuk 1 vers 18, en hoofdstuk 14 vers 9 (uit de Bijbel in Gewone Taal) heb ik samengevoegd tot één herschreven vers, om duidelijk te maken hoe we God nog meer kunnen zien:

Nog nooit heeft iemand God gezien.
Maar Jezus, die zelf God is, kent de Vader van dichtbij.
Jezus is bij ons gekomen.
En als je Jezus hebt gezien, heb je God gezien.

We herhalen het een paar keer: als je Jezus hebt gezien, heb je God gezien. Als je Jezus hebt gezien, heb je God gezien. En we leggen op tafel een groot papier neer, waarop in het midden ‘Jezus’ staat. ‘Wat weten wij allemaal van Jezus?’, is de vraag. Nou, dat is best veel – we tekenen het erbij op het papier. Als je Jezus hebt gezien, heb je God gezien. Wat we nu hebben getekend, laat ons dus iets zien van God. Wat bijzonder dat we God zo een beetje kunnen zien!

Afsluiter

We bedanken God voor de ogen die Hij ons heeft gegeven, dat we kunnen kijken, dat we iets van Hem mogen zien. Daarna krijgen Elianne en Joël allebei een spiegel én een vel papier. Ze krijgen de opdracht om in de spiegel goed naar hun eigen oog te kijken en om dat vervolgens na te tekenen op het papier. Voor Joël nog veel te moeilijk, maar Elianne kijkt aandachtig. Tot slot krijgen ze nog een werkblad die ik vond op kleuteridee; gewoon als extraatje, en omdat Elianne in de fase zit dat ze leert schrijven en dit daar goed bij past.

God zien – ik bid dat we dat deze week af en toe een beetje mogen doen.

Leave a Reply