Gezinsmoment: de 4 seizoenen (lente)

“Dat is niet doo-hood”, horen we Joël deze week keer op keer zeggen tegen iedereen die het maar horen wil. Het gaat over de (ogenschijnlijk) dode zaadjes, die we in de ‘winter’ gezaaid hebben. Een ideale samenvatting van waar ons volgende gezinsmoment in de serie over de 4 seizoenen over gaat. In de winter lijkt veel dood; maar dat is niet zo. God heeft een plan. God geeft (nieuw) leven. Wacht maar af…

Regen

Zaadjes moeten in de grond; het lijkt wel of ze dood zijn en begraven worden. En net zoals je van de dood verdrietig wordt en moet huilen, zo is dat ook bij zaadjes: die hebben ook ‘tranen’ nodig: water om te kunnen groeien. Als intro op ons gezinsmoment doen we daarom een natuurkunde-proefje: we maken zelf regen. (Het idee hiervoor haalde ik uit Mussen, Mieren, en Mosterdzaadjes; door Johanna Looijen.)

Op tafel zetten we een grote vaas. In de vaas gieten we kokend water. We maken de vaas dicht met plastic folie, en op het folie leggen we een paar ijsklontjes in een plasje water. Nu is het tijd om wat lekkers te eten en te drinken, en intussen de vaas goed in de gaten te houden. En ja hoor, al snel hangt het folie vol condens. Wanneer we hier tegen tikken, vallen de druppels naar beneden: het regent!

Lente

We bekijken de potjes met zaadjes die we vorige week (bij het thema ‘winter’) gezaaid hebben. Toen leken de zaadjes dood. Maar kijk nu eens: de zaadjes zijn zeker niet dood! De zaadjes groeien! Wat een groei in één week. Het wordt weer lente. God geeft leven, God heeft een plan.

Natuurlijk moet het vier-seizoenen-schilderij bijgewerkt worden, en is nu ook het vakje van de lente ingevuld.

We luisteren het liedje ‘Weet je dat de lente komt?’ Elianne heeft al door waar we heen gaan: Jezus was ook dood, maar Hij leeft weer!

Jezus leeft, en zo ook wij

Aansluitend lezen we dan ook een stukje uit de kinderbijbel. Over Jezus, die dood ging. En die begraven werd. Het leek wel ‘einde verhaal’, maar wacht maar af…God heeft een plan. Jezus staat op uit de dood, Jezus leeft!

En zoals Jezus leeft, mogen ook wij leven. God geeft ons elke dag weer een nieuwe dag om te leven. En elke dag mogen wij samen met Hem doorbrengen. Elke dag mogen wij een stukje ‘leven’ laten zien aan de wereld om ons heen. Zo mogen we hoop laten zien, dat na de dood, léven komt. Dat God doorgaat, dat God een plan heeft. Wacht maar af…

De afsluitende opdracht bij dit gezinsmoment is dan ook om die hoop te symboliseren. Om leven, vrolijkheid, en kleur zichtbaar te maken; net zoals dat in de lente zichtbaar wordt. Het plan was om met stoepkrijt allemaal vrolijke bloemen op de stoep voor ons huis te tekenen. Zodat iedereen die voorbij loopt, even kan glimlachen en een glimpje hoop krijgt. Maar het regent, en het stoepkrijten gaat niet door. Daarom knippen we uit gekleurde vellen papier een hele lading bloemen, en versieren we deze. Vervolgens plakken we ze op de ramen. En zo is de vrolijkheid, de kleur, het leven niet alleen buiten te zien voor iedereen die langs loopt, maar ook voor onszelf.

God geeft (nieuw) leven. Laten we dat vieren!

 

Leave a Reply