Gezinsmoment: de 4 seizoenen (zomer)

“Lente zomer herfst en winter, God is altijd bij je. Lente zomer herfst en winter, God is om je heen,” klinkt hier regelmatig door het huis, als variatie op een kinderliedje. Het laatste gezinsmoment in de serie over de 4 seizoenen is alweer aan de beurt: de zomer, en dat wat we door de zomer kunnen ontdekken over God.

De seizoenen

Zagen we in de herfst dat God enorm veel creativiteit laat zien, in de winter zagen we dat een heleboel dingen dood lijken te gaan maar dat God toch een plan heeft, want in de lente ontdekten we ineens nieuw leven, opnieuw gegeven door God. En nu is het tijd voor de zomer. De zomer waarin we ontdekken dat God alles laat leven, dat alles groeit en bloeit. En dat wij mogen zorgen voor wat God laat leven.

We beginnen ons gezinsmoment met een heerlijk zomerse fruitsalade. Die eten we op terwijl we onder een zomerse parasol zitten. En Joël zet er graag zijn zonnebril en zonnehoedje bij op. Even zomerse sferen ervaren, midden in de herfst.

We maken het vier-seizoenen-schilderij af. Twee mooie seizoenen-bomen kunnen nu een plekje krijgen in ons huis. Zo kunnen we er steeds weer aan denken, lente zomer herfst en winter, God is altijd bij mij. En we luisteren het liedje: “Dank U wel.”

Zorgen voor

We bekijken in de peuterbijbel de platen die horen bij het verhaal van de schepping van de wereld. Wat heeft God alles toch bijzonder gemaakt! Aansluitend maken we een praatje. Als jij iets héél moois hebt gemaakt (we laten een mooie tekening zien die Elianne en Joël eens gemaakt hebben), hoe wil je dan dat anderen daarmee omgaan? Mogen we de tekening verscheuren? Nee, natuurlijk niet. En we stellen een vraag: God heeft de aarde mooi gemaakt. Hoe denk je dat God wil dat wij met de aarde omgaan? Het antwoord is al snel duidelijk: dat we daar goed voor zorgen.

Maar hoe kunnen we dat nou doen, goed voor de aarde zorgen? Elianne geeft als antwoord: “Dat je de baas bent.” We vragen hierover door, wat ze hiermee bedoelt. “Nou, dat je beslissingen neemt.” En ja, zo noemt ze wel een heel mooie gedachte: wij, als mensen, hebben de verantwoordelijkheid gekregen om goede beslissingen te nemen. Zodat het goed gaat met Gods schepping.

Gods aarde

We danken God voor de wereld. En we bidden dat God ons helpt om goede beslissingen te nemen, zodat we goed voor Gods schepping kunnen zorgen: voor andere mensen, voor de natuur, voor alles wat leeft.

Als afsluiting van ons gezinsmoment willen we dit ‘zorgen voor Gods aarde’ heel concreet handen en voeten geven door een geweldige bingo te doen: een zwerfafvalbingo van Stichting Klean. Maar helaas, het regent pijpenstelen, en hoewel deze bingo ook leuk kan zijn in de regen, kiezen we toch maar voor een binnenactiviteit. Elianne en Joël krijgen allebei een vel papier en een stapel tijdschriften. En aan hen de taak om een collage te maken van allemaal mooie dingen uit Gods schepping, waar wij voor mogen zorgen. Bloemen, dieren, mensen, en eten wordt opgezocht, uitgeknipt en opgeplakt.

Zo komt er een einde aan deze serie over de 4 seizoenen. Eén ding is wel duidelijk: door de seizoenen kunnen we iets ontdekken van onze bijzondere God!

 

Wil je ook met dit thema aan de slag, dan zijn dit twee superboeken om te gebruiken:

  • Struinen door de schepping van Hanna Holwerda. Prachtig, hoe vanuit de dagelijkse werkelijkheid steeds weer verwondering wordt gecreëerd over Gods schepping, en ten diepste over God zelf.
  • Mussen, mieren en mosterdzaadjes van Johanna Looijen. Een soort dagboekje om 30 dagen op avontuur te gaan in de schepping.

Leave a Reply