Vandaag mijn eerste blog in de categorie ‘Wat lees ik?’ En dat was direct al een puzzel. Om het overzichtelijk te houden, benoem ik maximaal 10 items per keer. Maar wat kies je dan, bij zo’n lange leeslijst, met zoveel mooie boeken? Ik heb eenvoudigweg gekozen voor de boeken die ik recent heb gelezen, voorafgegaan door mijn ‘all time favorite’. Veel leesplezier!
1 – Duizendmaal dank / Gebroken leven [Ann Voskamp]
Ann Voskamp is één van mijn favoriete schrijfsters (en spreeksters). Ik weet geen ander woord om haar stijl te omschrijven, dan het woord ‘diep’. Gebroken leven is een vervolg op Duizendmaal dank, en vind ik persoonlijk nog mooier. Wat mij betreft biedt Ann een mooi theologisch tegenwicht tegen de -wat ik maar even noem- ‘overwinningstheologie’. Ze daagt uit om te geloven dat God in het hier-en-nu aanwezig is.
Ann is te volgen via AnnVoskamp en in Nederland is er een eigen pagina met een overzicht van haar boeken: duizendmaaldank.
2 – De keuze [Edith Eva Eger]
Zelden heb ik iets gelezen wat zo treffend en doorleefd spreekt over (innerlijke) vrijheid. In al zijn scherpte neemt dit boek je mee in een persoonlijke levensreis. Heftig, intens, het hield me ’s nachts wakker. Maar elke bladzijde voelt als een uitnodiging om stapje voor stapje verder op weg te gaan.
Of, zoals Desmond Tutu op de cover schrijft: “De keuze is een geschenk aan de mensheid. Een van de zeldzame verhalen […] die je voorgoed veranderen.”
3 – Zonen en dochters profeteren [Almatine Leene e.a.]
O.a. middels dit boek verdiepte ik mij de laatste tijd in de thematiek die in veel kerken speelt: gender-issues. Ik vond dit boek behulpzaam in dat zoekproces. De theologische keuzes die gemaakt worden, zijn niet per se altijd de mijne. Maar ik vind het prettig dat de auteurs het zoekproces open aangaan en daarin de kerk willen meenemen. Daarnaast waardeer ik de poging om de thematiek van meerdere kanten te benaderen.
Op manvrouwkerk is nog een extra handleiding te downloaden voor bespreking in groepen.
4 – Vrijspraak voor losers [Nadia Bolz – Weber]
Nadia Bolz – Weber is Luthers theoloog en voormalig predikant. In dit boek laat ze wat mij betreft zien dat de Lutherse theologie enorm bevrijdend kan zijn. Ze neemt geen blad voor de mond – daar moet je tegen kunnen als je dit boek leest – maar open en met stevige taal beschrijft ze wat genade inhoudt.
Ik werd vooral geïnspireerd door de manier waarop ze (Bijbelgetrouw, maar verfrissend) Bijbelverhalen in een ander licht weet te plaatsen, en het verhaal van genade vertelt op een manier die heel dichtbij komt.
5 – The very worst missionary [Jamie Wright]
Ik heb zelden een boek gelezen wat zo schudt aan de grondvesten van welke missionaire visie dan ook. Werk je als zendeling, of wil je dat graag, lees dan eerst dit boek. Wil je als kerk missionaire visie ontwikkelen, of zendingswerkers uitzenden, lees dan eerst dit boek. Zoek je zelf naar wat christen-zijn inhoudt in je eigen omgeving, lees dan eerst dit boek. Het zal je voorgoed veranderen. Kritisch, scherp als een zwaard, en het laat geen spaander heel van de missionaire praktijk. Maar daaronder klopt een enorm warm, liefdevol, en zeer gepassioneerd hart om Gods bevrijding te delen op een manier die waardig is – in plaats van ons een feel-good geloof te bezorgen. Kijk en lees langs de scherpe woorden heen (wanneer je je daaraan stoort), en Lees Dit Boek!
Jamie heeft een eigen website, zie: The very worst missionary.
6 – De dominee leert vloeken [Rikko Voorberg]
De stijl en aanpak van Rikko zijn niet die van mij. Maar gezien alle narigheid en ellende in de wereld, denk ik dat ‘leren vloeken’ op de manier zoals Rikko dat beschrijft, eerder een verrijking dan een verarming van ons leven en ons bidden kan zijn.
7 – De fontein [Els van Steijn]
‘Grip op je leven door inzicht in je familiesysteem’, zegt de ondertitel. En dat is precies waar dit boek bij helpt. Middels de vergelijking met een fontein, brengt Els in kaart wat jouw eigen plek in het leven is, en hoe je die plek in kunt nemen. Ontvangen wat er uit de bak boven je komt, doorgeven aan de bak onder je. Klinkt simpel, maar dit is geen gemakkelijke weg; wel een bevrijdende. Grote aanrader!
Els heeft een eigen website, zie Els van Steijn.
8 – Het enneagram [Richard Rohr en Andreas Ebert]
Zelden heb ik me zo kwetsbaar gevoeld als tijdens het lezen van dit boek. Met behulp van het enneagram (een eeuwenoud model) biedt dit boek een weg naar zelfkennis – en naar Godskennis. Dit boek ‘confronteert meedogenloos’ (p34); het dringt door tot op het bot, en legt al je heimelijke plannetjes en overlevingsmechanismen bloot. Het is ‘een vernedering en tegelijkertijd een bevrijding om te weten dat God het weet’ (p27). Wanneer je bereidt bent werkelijk in de spiegel te kijken, en te ontdekken hoe jij als mens voor God mag staan, is dit boek een aanrader. Neem er de tijd voor, het is heftig maar bevrijdend.
Dit boek is geschreven door twee theologen van verschillende komaf (Fransicaan en Evangelisch Luthers).
9 – Gedoemanagement [Frank Schurink]
Dit boek biedt inzicht in hersenprocessen die plaatsvinden wanneer er ‘gedoe’ is in je leven, en geeft handvatten daarmee om te gaan. Wanneer je al langer bezig bent met bewust leven, of leven met aandacht, etc., dan biedt dit boek niet direct veel nieuws. Het zet eerder de zaken op een rijtje op een eenvoudig leesbare manier. Wanneer je weet wat er in je hersenen gebeurt (dat is w.m.b. de meerwaarde van dit boek), wordt ‘gedoe’ meer hanteerbaar.
Frank heeft een website, zie Gedoemanagement.
10 – Je fantastische elastische brein [JoAnn Deak]
Soms heb je tijd nodig om iets te leren. Je moet dan oefenen. En laat oefenen nou typisch iets zijn waar hoogbegaafde kinderen niet zoveel mee op hebben (ze leren immers nooit oefenen, omdat ze dat simpelweg niet vaak nodig hebben). ‘Leren leren’ is voor allebei onze kinderen een aandachtspunt. Dit boek hielp hen allebei (5 en 3 jaar oud), om te begrijpen dat wanneer je oefent en fouten maakt, je brein juist aan het rekken en strekken (en dus aan het leren) is. Aanrader voor hb-kinderen (samen met hun ouders!).
Op de website van Bazalt zijn een extra lesplan en allerlei bijlagen te downloaden.
Heb je boekentips, of wil je me een recensie-exemplaar van een boek toesturen? Dat kan. Neem daarvoor contact op via erika@zoekennaarhetgoede.nl.
1 reacties
[…] is inmiddels al heel wat weken geleden dat er weer 10 boeken gepasseerd waren na de eerste Wat lees ik? De tijd om er een blog over te typen, ontbrak echter nog. Maar bij deze: Wat lees ik – nummer […]