Onlangs plaatste ik een boekreview over 4 recente kinderbijbels, zie: Recente kinderbijbels. Twee van deze kinderbijbels hebben we inmiddels zelf uitgetest omdat ze helemaal passen bij de leeftijdsfase van onze kinderen. Over deze twee kinderbijbels volgt een uitgebreidere recensie. Vandaag de Samenleesbijbel Junior; volgende week de HSV-kinderbijbel.
Samenleesbijbel Junior
Na het succes van de Samenleesbijbel (voor kinderen van ongeveer 8-12 jaar) verscheen onlangs de Samenleesbijbel Junior, uitgegeven door het Nederlands Bijbelgenootschap. Wat een fijne kinderbijbel is dit, en wat een mooie aanvulling op de al bestaande kinderbijbels.
In 30 stappen door de Bijbel
De Samenleesbijbel Junior neemt je in dertig stappen mee door de Bijbel. Dertig verhalen zijn uitgekozen, om het grote verhaal van de Bijbel te vertellen aan jonge kinderen. Daarbij komen de bekende verhalen langs (schepping, Noach, Abraham), maar ook bijbelgedeeltes die in kinderbijbels niet zelden ontbreken, zoals een Psalm, een stukje uit Jesaja, of een brief van Paulus. Samen schetsen de dertig verhalen het grotere verhaal van de Bijbel.
Zelf lezen
De Samenleesbijbel Junior is helemaal gericht op het jonge kind (de leeftijdsindicatie die gegeven wordt, is 4-7 jaar). De woordkeuze en manier van vertellen sluiten hier helemaal op aan. Of de vertelwijze van de verhalen je aanspreekt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Geprobeerd is om de verhalen heel toegankelijk te maken voor de beoogde leeftijdscategorie, en dat is wat mij betreft zeker gelukt. Daarbij worden soms echter wat kleine extra verhalende elementen toegevoegd die je niet direct terugvind in de Bijbel, en zelf ben ik van mening dat bijbelverhalen deze extra’s niet nodig hebben.
Wat ik heel waardevol vind, is dat elk verhaal een klein stukje vetgedrukte tekst bevat op AVI-M3-leesniveau, zodat kinderen desgewenst ook zelf een stukje uit de Bijbel kunnen lezen. Wij probeerden dit uiteraard direct uit, en Elianne kon de stukjes prima lezen. Ik vind dit een erg mooi idee; een heel verhaal zelf lezen, is nog wat teveel voor haar; maar een paar regels die ze zelf kan lezen, terwijl wij de rest van het verhaal voorlezen, vind ik een mooie manier om gezamenlijk door een Bijbelverhaal heen te gaan zonder dat het verhaal te simpel wordt verteld.
Extra’s
Wat de Samenleesbijbel Junior in mijn ogen zo’n waardevolle kinderbijbel maakt, zijn de extra’s om de verhalen heen. Bij elk verhaal staat een uitgeschreven Bijbeltekst – ik vind dat mooi, want wij proberen onze kinderen van jongs af aan ook vertrouwd te laten raken met de ‘gewone Bijbel’. Bij de verhalen staat soms ook een klein stukje achtergrondinformatie, over wat er gebeurde voorafgaand aan het te lezen verhaal. Verrijkend!
Verder worden de verhalen aangevuld met tips voor liedjes, met weetjes, met gespreksvragen, en met doe-opdrachten. Vooral die laatste categorie viel bij onze kinderen (5 en 3 jaar oud) erg in de smaak. Na het lezen van het verhaal kwam steeds vrij snel de vraag: ‘Wat kunnen we doen bij dit verhaal?’ Ik vind dat prachtig, om kinderen niet alleen de verhalen te laten horen, maar ze ook de verhalen te laten uitleven en beleven. Zo deed Joël (3 jaar) zijn uiterste best om ons, zonder dat we mochten praten, een ‘toren van Babel’ te laten bouwen. Het leverde een prachtig moment en een leuke gezinsactiviteit op, waarin we samen aan de slag waren om het Bijbelverhaal vorm te geven.
Wat mij betreft is hiermee dan ook direct de waarde van de Samenleesbijbel Junior voor het voetlicht geplaatst: wil je met je jonge kind(eren) aan de slag rondom de Bijbelverhalen, en zo een stukje geloofsopvoeding vormgeven, dan is de Samenleesbijbel Junior een prachtige kinderbijbel om in huis te hebben en je erdoor te laten inspireren!
Praktische gegevens
De Samenleesbijbel Junior is uitgegeven door het Nederlands Bijbelgenootschap. De Bijbel kost €22,50 en is hier te verkrijgen: https://shop.bijbelgenootschap.nl/product/samenleesbijbel-junior/ Ook kun je daar een inkijkexemplaar inzien.