De komende tijd hoop ik een aantal ideetjes te delen voor het houden van korte, maar inhoudsvolle gezinsmomenten om toe te leven naar het Paasfeest. Laat je inspireren, en doe mee!
Het lijkt dood…
Terwijl we lunchen, zet ik alvast een schaaltje op tafel. Het is een schaaltje met diverse soorten bloembollen. “Wat is dat??” klinkt het al gauw veelvuldig. Samen met een vriendinnetje die er ook bij is, wordt er flink op los geraden. “Is het een ui?” “Of knoflook?” “Of…?” Maar nee, dat is het allemaal niet.
“Het lijkt wel dood, hè?” leg ik de vraag voor. Ja, dat wordt beaamd. Het ziet dood uit, grauw, levenloos. “Denk er maar even over na wat het zou kunnen zijn!”, zeg ik, terwijl we verder lunchen.
Weet je wel dat Jezus leeft
Na de lunch lezen we uit de kinderbijbel. We lezen over Jezus die stierf aan het kruis, en we lezen over zijn begrafenis. Jezus werd dood in een graf gelegd, begraven. Maar we lezen verder, een paar bladzijden maar: Jezus staat op uit de dood! Hij was dood, maar leeft!
We pakken de bloembollen weer erbij. En we zien dat er bij één bloembol al een klein groen puntje is uitgekomen. De bloembol lijkt dood, maar wacht maar rustig af… hij leeft! De vergelijking naar Jezus is gauw getrokken, en voor de kinderen heel duidelijk.
We zingen het bekende liedje: “Weet je dat de lente komt – weet je wel dat Jezus leeft!” En uiteraard gaan we daarna buiten aan de slag. Om de bloembollen te poten. Aarde wordt geschept, potten gevuld, bloembollen ‘begraven’, en water wordt met gietertjes uitgegoten. En nu is het wachten geblazen; eenvoudigweg en rustig wachten op een teken van leven.
Bollen en zaadjes – mijn eco-hart spreekt
Dit gezinsmoment was kort, maar met een treffend en rijk beeld, voor de kinderen heel goed te begrijpen. Doe je mee, om ook wat bloembollen of bloemzaadjes te zaaien?
Wie mij kent, weet dat ik een groot hart heb voor duurzaamheid en groen leven. Wanneer je de laatste tijd het nieuws hebt gevolgd, kan het je bijna niet ontgaan zijn: het gaat niet goed met de bijen en vlinders. Er zijn te weinig wilde bloemen, en daardoor sterven bijen letterlijk uit. Dit lijkt ogenschijnlijk onbeduidend (en om eerlijk te zijn dacht ik er zelf ook nooit over na), maar het heeft immense gevolgen. Zo zijn bijen onmisbaar in het bestuivingsproces – en dus in onze voedselproductie!
Hoe mooi is het om met dit gezinsmomentje een parallel te trekken naar het Paasverhaal, én om tegelijkertijd in de voetsporen van Jezus te stappen en een klein beetje leven aan te bieden. Door het planten van bloembollen of het zaaien van zaadjes draag je direct bij aan het in bloei zetten van ons land! Dus haal een stoeptegel eruit, en strooi wat zaadjes; of hang een bloembakje aan je balkon, en poot wat bolletjes. Je doet er echt goed aan!
(Meer lezen over wat jij op een heel eenvoudige manier kunt doen? Kijk hier: Wat kan jij doen voor insecten?)
Graag geef ik je nog praktische tips: het gebruik van pesticiden heeft invloed op de bij. Ze gaan er niet direct dood aan, maar worden wel minder vruchtbaar – en dat is juist nu ze het al zo moeilijk hebben, geen goede zaak. Spendeer daarom a.j.b. een eurootje extra, en koop biologische zaden of bollen (én uiteraard biologische potgrond!) – die bevatten geen pesticiden.
- Gratis kun je een actiepakket aanvragen bij Natuurmonumenten, zie: gratis actiepakket.
- Koop je biologische bollen heel simpel bij een groter tuincentrum; niet alle tuincentra hebben dit, maar bijvoorbeeld Intratuin wel, zie: bijen- en vlinder bloembollenpakket. Ook bio-potgrond is hier vrij goedkoop te halen.
- Ga je uitgebreider aan de slag in je tuin, omdat je meer ruimte hebt om iets goeds te doen voor de natuur, dan kun je allerlei biologische planten / zaden / stekjes hier bestellen, zie: Vivara Natuurbeschermingsproducten.
Het lijkt misschien maar iets kleins, maar hoe mooi is het om in een gezinsmoment ‘leven’ te symboliseren, en daarmee ook tegelijk leven te creëren! We mogen ontvangen (wat we vieren met Pasen) én doorgeven. Doe mee! Op het leven!
(Voor de copyright: de plaat op de bovenste foto komt uit de kinderbijbel Kijk en Luister, van Laura Zwoferink.)
2 reacties
Mooi Erika!!!! Zo belangrijk om Het Echte Leven te delen en tegelijkertijd biologisch te zorgen voor het leven in onze omgeving! Bedankt!
(L)
Leuk, Doortje! Dank je wel. Jouw input ligt hieraan ten grondslag!