Het woordeloos boek – dat is de serie waarover onze gezinsmomenten momenteel gaan. Groen: God heeft alles goed gemaakt. Zwart: zonde kwam de wereld binnen en Gods goede wereld werd verduisterd. En nu is de volgende kleur aan de beurt: rood.
Rood
Uiteraard begint ons gezinsmoment (in deze serie inmiddels traditiegetrouw) met het opeten van de volgende kleur Skittles: de rode zijn vandaag aan de beurt. Met elkaar denken we intussen alvast na over de kleur rood. Wat betekent rood, waar zou deze kleur symbool voor staan? Bloed, wordt al gauw gezegd; maar ook: liefde. En beide is precies waar het om draait. Rood is in het woordeloos boek de kleur die vertelt van Jezus. Jezus die uit liefde kwam en stierf aan het kruis; om ons bevrijding aan te bieden van zonde.
De brug
Als intro op dit thema leggen we een vel papier op de grond. Samen mogen de kinderen hierop staan – zo zijn ze bij elkaar. Maar dan scheuren we het papier doormidden; beide helften komen een eind uit elkaar te liggen en op elke helft mag iemand gaan staan. Nu staan ze niet meer bij elkaar en de vraag die de kids krijgen: hoe kunnen jullie nu weer met elkaar in contact komen? Hoe kunnen jullie weer verbinding met elkaar maken zonder de papieren te verschuiven? Gelijk gaan ze aan de slag: ze proberen zo ver te reiken als ze kunnen maar het lukt niet; de afstand is te ver. Het is niet mogelijk dat ze weer bij elkaar komen.
Maar er is één manier waarop ze wel weer met elkaar in verbinding kunnen staan. Dat is heel eenvoudig, namelijk: ik ga tussen hen in staan en geef hen allebei een hand. Een middelaar. Zo simpel kan het zijn.
We tekenen daarna het overbekende plaatje van Jezus als de brug tussen God en mens (is dit je niet bekend, zoek dan even op ‘Jezus is de brug’). Eerlijk gezegd ben ik niet zo gecharmeerd van dit plaatje, omdat het slechts één kant van het Evangelie benadrukt, maar in de context van het woordeloos boek legt het wel duidelijk uit wat past bij deze kleur rood. Voor de kinderen is het in elk geval duidelijk: rood staat voor Jezus, en Jezus is de brug naar God. (Toevallig is één van de liedjes die Elianne deze periode graag luistert het liedje ‘Jezus is de brug’.)
Liefde
We praten er over door. Dat er een ‘middelaar’ nodig is, dat maakte de intro wel duidelijk. Maar we praten door over het onderliggende verlangen van God: liefde. God is liefde en wil mensen opnemen in die liefde. We lezen het allerbekendste vers uit de Bijbel hierover: Johannes 3 vers 16, Want God had de wereld zo lief…
Rood: de kleur van bloed, Jezus ging dood aan het kruis. Maar Hij deed dit vanwege liefde – de andere betekenis van de kleur rood. We luisteren hier een liedje over: Als je veel van iemand houdt (eigenlijk een kerstliedje, maar ach). Vervolgens tekenen en knippen allebei de kids een kruis uit een rood papier en geven we die een plekje voor deze week (naar dit idee: kruis). Uiteraard maken we ook weer het symbool van de week en plaatsen dat naast de symbolen de er al staan.
Love, love, love
Het moment waarop wij dit gezinsmoment hielden, was in de periode voor Valentijnsdag. Een mooi moment om de verbinding te leggen en het gezinsmoment over Gods liefde heel concreet te maken in ons eigen gezin. Om liefde en de blijdschap die dat geeft (en de offers die dat soms vraagt) zelf te laten ervaren. Daarom introduceerden wij tijdens dit gezinsmoment het idee van de ’tasjes liefde’; een idee wat heel leuk uitpakte in ons gezin.
Als afsluiter van het gezinsmoment kleuren de kinderen nog een ‘kleuren op nummer’ kleurplaat met de naam van Jezus (zie: kleuren-op-nummer); alle kleuren van het woordeloos boek komen er wel in terug, en de naam van Jezus wordt zo een kleurrijk geheel.
Rood: de kleur die ons vertelt van Jezus. De kleur van liefde en de kleur van de prijs van liefde.
Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.
(Johannes 3:16, Nieuwe Bijbelvertaling)