Bijvoeding na 6 maanden

Nog een paar dagen, en Joël is alweer een half jaar. Gisteren heeft hij voor het eerst iets anders gegeten dan melk. Broccoli. In stronkjes aan hem gegeven. Bijvoeding na 6 maandenHij kneep het fijn, speelde ermee, en likte met genoegen zijn handjes af. Het meeste belandde op de grond, maar toch vond hij het – tot onze verbazing – lekker.

Het was mijn uitgangspunt bij beide kinderen om tot ongeveer 6 maanden puur borstvoeding te geven, en daarna pas te starten met bijvoeding. Ik weet dat er op consultatiebureaus etc. discussie is over de vraag wanneer het nu goed is om te starten met bijvoeding (vanaf 4 of vanaf 6 maanden). Ik ben er ook geen expert in, maar wanneer ik de argumenten lees, lijkt de 6-maanden-grens mij het beste, en daar zijn we dan ook voor gegaan.

Ik zet een paar argumenten op een rij die voor mij de doorslag gaven.

  • Rond 6 maanden kan een kindje al behoorlijk stevig zitten en is z’n nek stevig genoeg. (Bij de oudste ontdekten wij de handige tip om een handdoek vanaf beide zijden op te rollen, en die om het kindje heen in de kinderstoel te zetten. Dit geeft extra ondersteuning.)
  • Het spijsverteringskanaal is rond de 6 maanden in staat om vast voedsel te verwerken. (Zeker bij onze zoon vond ik dit erg belangrijk; hij werd – helaas – met een keizersnede geboren, wat invloed heeft op de rijping van z’n darmstelsel.)
  • Melk blijft tot 1 jaar de voornaamste bron van voedsel. Andere voedingsmiddelen zijn echt bijvoeding. Ik vind het een prima uitgangspunt om het eerste half jaar borstvoeding centraal te laten staan, en in het tweede half jaar langzaam de draai te maken totdat andere voeding hoofdvoeding wordt. Geen druk, geen stress, gewoon rustig ander eten leren kennen en ervaren, terwijl je zeker weet dat baby-lief alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt via de melk.
  • Baby’s van 6 maanden zijn qua fysieke ontwikkeling in staat om te kauwen. Je hoeft dus niet te pureren (en in een later stadium niet een lastige stap te maken van fijn naar grover voedsel, wat mogelijk niet geaccepteerd wordt).

Er zijn nog veel meer argumenten en afwegingen. Maar heel simpelweg lijkt een kindje er rond de 6 maanden gewoon aan toe om te gaan eten, zowel qua lichamelijke ontwikkeling (darmen), als qua lichamelijke mogelijkheden (kunnen zitten, vastpakken van voedsel, kauwen). Daarom kiezen wij voor bijvoeding rond de 6 maanden, en daar voel ik me helemaal prettig bij.

 

Een belangrijke inspiratiebron in het maken van onze afweging, was het boek van Stefan Kleintjes – “Eten voor de kleintjes”. Op zijn website (www.borstvoeding.com) is ook veel info te vinden.

Leave a Reply