Meer groente eten – tips

P1130051Meer groente eten…zelfs het Voedingscentrum adviseert dit in haar nieuwe Schijf van Vijf. Nu ben ik niet direct voorstander van alles wat het Voedingscentrum adviseert, maar het eten van meer groente lijkt me een heel goed advies. In plaats van de 200 gram groente per persoon per dag, is het advies nu om 250 gram tot je te nemen.

Zelf denk ik dat nóg meer nóg beter is. Eerder schreef ik over de afname van voedingsstoffen in groente en fruit. We moeten dus steeds meer groente en fruit eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar hoe doe je dat? Hoe eet je op een dag minstens 250 gram groente? In deze blog een paar algemene tips, en een paar tips hoe wij dit doen.

Algemeen

 • Eet de groente verspreid over de dag in plaats van alles in één keer.
 • Eet meer rauwe groente; dit is bij veel groenten erg gezond omdat er geen voedingsstoffen verloren gaan door koken of bakken (let op: je kunt niet alle groenten rauw eten; zo worden onder meer champignons, bonen, of aubergine afgeraden).
 • Snijd reepjes komkommer/paprika/wortel/…, en eet dit rauw als tussendoortje, eventueel met een dip.
 • Verwerk restjes groente in een omelet.
 • Serveer bij elke hoofdmaaltijd een flinke portie salade van groene bladgroenten, aangevuld met welke groente je maar wenst.


Hoe doen wij dit?

BloemkoolrijstSalades vinden Jesse en ik lekker, maar de kinderen niet. Reepjes groenten moeten klaargemaakt worden, en in de praktijk doe ik dit vrijwel niet. Een omelet lust Elianne niet. Kortom: het binnenkrijgen van genoeg groente met bovenstaande tips, is niet per se werkzaam. Daarom probeer ik zoveel mogelijk groente te verwerken in gerechten. Een paar tips hoe wij dit doen.

 • Maak pannenkoeken waarbij je in het beslag een groente verwerkt. Dit kan met allerlei groenten die een zoete smaak geven, denk aan: wortels, courgette, bieten, pompoen. Of onze favoriet: zoete aardappel pannenkoeken. Een gezond alternatief voor als je pannenkoeken wilt eten, maar het is ook prima als lunch of zelfs als ontbijt!
 • Hetzelfde kan met cake: dezelfde groenten als vermeld bij de pannenkoeken, lenen zich prima om te verwerken in een cake. Zo eet je zelfs bij een tussendoortje ongemerkt groente!
 • Eet, in plaats van aardappels, een extra portie groente. Zo kun je puree maken van pastinaak, van wortelpeterselie, van zoete aardappel (dit is een groente), en nog vele andere groentes. Breng het op smaak met peper en zout, en je hebt een vervanger voor aardappelpuree. Dit werkt ook prima in een hutspot.
 • Koolraap, knolselderij, en koolrabi lenen zich uitstekend om blokjes van te snijden en op te bakken, of om er ‘frietjes’ van te maken.
 • Snijd een rauwe bloemkool in stukjes, en vermaal het in de keukenmachine. Je krijgt dan hele fijne korrels bloemkool. Dit is een prima vervanger voor rijst of couscous. Je hoeft er alleen even kokend water over te gieten, en het dan weer af te gieten. Het is heel lekker wanneer je er een lepeltje pesto doorheen roert. Serveer er een pastasaus met groenten bij, en je hebt een hele maaltijd vol met groente.
 • Of een favoriet van ons: eet avocado-pudding. Avocado is officieel een vrucht (overigens zijn maïs, bonen, komkommer, en tomaat dat ook), maar erg gezond. Je mixt een avocado en een banaan met de staafmixer, en je hebt een heerlijke zoete (groene 🙂 ) pudding. Niks meer, niks minder. Eventueel kun je er een beetje (liefst rauwe) cacao doorheen roeren, et voila, je hebt een razend gezonde chocoladepudding!

Kortom: met een beetje creativiteit is het echt niet zo moeilijk om meer groenten te eten en het nog leuk en lekker te vinden ook. Uiteraard valt het één meer in de smaak dan het ander; iedereen heeft zo z’n voorkeur. Maar toen Jesse laatst een keer opmerkte dat de bloemkool-rijst misschien wel lekkerder was dan gewone rijst, toen wist ik dat het goed zat 🙂

Leave a Reply