De 5 / 10 / 25 / 40-dagentijd – update

De veertigdagentijd is al een poosje bezig. Of nou ja, de “40” dagen? De kalender die ik schreef, bevat materiaal voor veertig dagen. Maar eigenlijk zijn wij met ons gezin pas een aantal dagen geleden begonnen. De kalender was klaar; en waar ik normaliter genoeg motivatie heb om gezinsmomenten te houden, kon ik me er deze keer echt niet toe zetten om te gaan beginnen. Ik miste de energie, en ook de zin en motivatie om te starten.

De start
Eind vorige week hield ik mezelf het grotere plaatje voor: wat vind ik belangrijk in ons gezin, waarom willen we aandacht besteden aan Pasen, wat doen we eigenlijk als we samen bezig zijn met de veertigdagentijd? Die vragen helpen mij om het grotere plaatje voor ogen te houden, en de dagelijkse praktijk daar op af te stemmen.

Om eerlijk te zijn, ging de start niet van harte. Het was puur op wilskracht dat we begonnen. Maar goed, de start was er en de kalender zoals ik die gemaakt had, hebben we een beetje aangepast en ingekort zodat het in onze “25-dagentijd” zou passen.

“ia, ia”
Op dag 2 staan we stil bij de intocht van Jezus in Jeruzalem. En dan, misschien wel voor het eerst in zijn jonge leventje, reageert Joël echt intens op het verhaal. Het “Hosanna, hosanna” inspireert hem om zijn woordenschat uit te breiden, en vol enthousiasme klinkt het steeds weer “Anna, anna”!

En dan de ezel, geweldig vindt hij dat. Elke avond nadat we dit verhaal hebben beluisterd, kiest Joël als liedje het “ia-liedje”. Hij krijgt er geen genoeg van om steeds weer het verhaal over de intocht van Jezus in Jeruzalem te bekijken.

Jezus huilt
Het verhaal van de intocht is fascinerend. Zoveel mensen die blij zijn en juichen en Jezus als koning binnenhalen. We vragen het aan Elianne: “Wat denk je, was Jezus blij?” “Ja!” zegt ze uiteraard, een beetje verbaasd. Maar het antwoord is “Nee….Jezus huilt.” (Tip: het liedje “Hosanna, hosanna, we maken een rij” vind ik erg mooi hierbij; juist omdat dit liedje het huilen van Jezus niet weglaat!) Met grote verbazing vraagt Elianne waarom Jezus huilt. “Omdat Jezus wel van alle mensen houdt, maar niet alle mensen houden van Jezus”, geven we als antwoord. Dat zet Elianne even aan het denken; en dan zegt ze: “Wij houden wel van Jezus hè, mama?” “Ja, lieveling…”

Je eigen tijd
Ik word er stil van. Ik miste de motivatie en de energie. En nu we nog maar net gestart zijn, is deze prachtige reactie van onze beide kindjes zó’n bemoediging.

Waarom deel ik dit? Omdat ik jou graag wil bemoedigen. Is de veertigdagentijd al lang begonnen, maar heb jij hier in je gezin nog niets mee gedaan? Geen enkel punt. Maak er een 25-dagentijd van, of een 10-dagentijd, of sta alleen tijdens de Stille Week stil bij het wonder van Pasen. De tijd is aan jou! Kijk wat past bij jou en bij je gezin in deze fase van jullie leven. En dan wens ik je echt net zulke mooie bemoedigingen toe als die wij hadden.

Liefs!

Leave a Reply