Terugblik Veertigdagentijd – Pasen 2017

De Veertigdagentijd is alweer achter de rug. Gisteren én vandaag vieren we het Paasfeest: Jezus is de levende Heer! Wij volgden met ons gezin min of meer de kalender, maar deden dat wel op ons eigen tempo. Een aantal dingen sloegen we over, andere dingen kwamen er spontaan bij. Hopelijk kunnen we volgend jaar met meer energie aan de slag rondom dit prachtige feest. Tegelijk ben ik blij met wat we dit jaar hebben mogen doen.

Terugblik Veertigdagentijd
We hebben in ons gezin elke dag voor iemand uit onze directe omgeving gebeden; de naam van deze persoon schreven we op een kruis. Mooi, om zo al deze personen bij Jezus te brengen.

Door de weken heen, maakten we de memorie-krans. Voor Joël bleef het plaatje van de ezel er uit springen. Hij weet het ‘ia-verhaal’ feilloos. Maar daarnaast heeft hij inmiddels ook door dat Jezus aan het ‘uis’ (vertaling: kruis 😉 ) ging. Elianne weet het Paasverhaal helemaal na te vertellen aan de hand van de plaatjes op de memorie-krans. Door alle andere dingen die we gedaan hebben, heeft ze niet alleen de cognitieve kennis over Pasen gekregen, maar ook meer ervaren van de beleving erbij.

Paasfeest
Gisteren vierden we het Paasfeest.
’s Ochtends hadden we een feestelijk ontbijt thuis. Zo aten we o.a. ‘opstandingsbroodjes’, een symboliek die goed past bij de leeftijd van Elianne. Het kruis en het lege graf hingen op het raam. Alle kaarsjes op het kruis werden aangestoken. We lazen het verhaal over de opstanding van Jezus, luisterden een lied, en vierden feest.

Daarna vierden we het feest in de kerk. En ’s middags in alle rust thuis. We maakten de memorie-krans compleet met het laatste plaatje. Lazen uit een andere kinderbijbel nog eens het verhaal, en luisterden een paar liedjes. Daarna deden we een echte paasei-speurtocht. Elianne had dat echt in haar hoofd, en krijg dat er dan maar eens uit… In hun mandjes mochten Elianne en Joël choco-eieren verzamelen die overal in de woonkamer verstopt lagen. Op alle eieren stond een letter, en met deze letters kon Elianne de woorden ‘Jezus leeft’ maken. Joël had het geduld niet om rustig te wachten tot hij een ei op mocht eten, en zette het op een brullen (yes!).

Daarna speelden we nog een spelletje: het Pasen-ganzenbord van Bijbelidee. Als afsluiting van dit feestelijke gebeuren hadden we een kleine maar lekkere tapas-maaltijd – daar geniet ik altijd erg van om allemaal kleine hapjes op tafel te zetten tijdens een feestdag. En de kids genoten niet minder, kan ik je wel vertellen. 🙂

En nu weer verder
Hoewel het dit jaar wat moeite kostte om de energie en motivatie te hebben voor de Veertigdagentijd, hebben we er op onze eigen manier een draai aan gegeven, en zo terugblikkend kan ik niet anders zeggen dan dat het toch een mooie tijd was. Ik ben dankbaar dat we dit zo hebben kunnen doen. En ik bid dat onze kinderen, door deze periode heen, iets hebben mogen ontdekken van God en met Hem verder wandelen.

1Pingbacks & Trackbacks on Terugblik Veertigdagentijd – Pasen 2017

  1. […] thema van ons gezinsmoment deze week, een paar dagen voor Koningsdag 2017. De gezinsmomenten van de Veertigdagentijd zijn voorbij; tot aan de zomer kiezen we een aantal losse thema’s voor onze gezinsmomenten, […]

Leave a Reply