Natuurlijke lichaamsverzorging #1 – Visie op je lichaam

Een aantal maanden geleden schreef ik een schoonmaak-mini-marathon over ecologisch schoonmaken. Mijn huis schoonmaken op een duurzame manier is voor mij een manier om te proberen gehoor te geven aan de woorden van Jakobus. Het leek me mooi om hier een vervolg aan te geven. Een vervolg wat een beetje dichterbij komt dan het schoonmaken van je huis. Zo dichtbij als je lichaam.

Van aanstaande maandag tot zaterdag volgt er daarom elke dag een blog met een tip over natuurlijke lichaamsverzorging. Nu we, na Hemelvaartsdag, toeleven naar het feest van de uitstorting van de Heilige Geest – Pinksteren – leek het me mooi om een week lang bewust te zijn van ons lichaam. Juist nu in deze tijd van uitkijken naar het Pinksterfeest; want ons lichaam krijgt een bijzondere naam: “tempel van de Heilige Geest”.

Motivatie

Mijn motivatie voor het zoeken naar natuurlijke verzorgingsproducten is ontstaan met de komst van Elianne en Joël. Meer en meer groeide het besef dat ik in dit stadium van hun leven mede-verantwoordelijk ben voor hun lichaam. Heel graag geef ik onze kinderen mee dat hun lichaampjes mooi zijn, kostbaar, en waardevol. Dat hun lichamen uniek zijn, en prachtig. Dat ze gekoesterd mogen worden, en dat ze grenzen mogen trekken om te beschermen.

Goede zorg geven aan je lichaam, dat is één motief voor mij om gemotiveerd te zijn voor natuurlijke verzorgingsproducten. Motief twee: natuurlijke verzorgingsproducten zijn veel minder schadelijk voor het milieu en voor je gezondheid. En motief drie, of eigenlijk is het een bijkomend voordeel: natuurlijke verzorgingsproducten zijn veel goedkoper.

God eren met je lichaam

De bekende tekst – je lichaam als tempel van de Heilige Geest – haalde ik hierboven aan. Dit staat in de Bijbel in 1 Korinthe 6 vers 19. In het daaropvolgende vers staat dit: “Bewijs God eer met je lichaam.” (Of, afhankelijk van welke teksttraditie je volgt: “Verheerlijk God in uw lichaam en in uw geest, die van God zijn.”) De theoloog in mij weet het, ik trek deze tekst een beetje uit zijn verband. Toch denk ik niet dat we teveel stellen als we zeggen dat ons lichaam van belang is als het gaat om het navolgen van God.

Sterker nog, we zeggen volgens mij niet teveel als we zeggen dat we God juist kunnen éren door ons lichaam. Dat vind ik bij tijd en wijle best moeilijk. En kwetsbaar ook. Want een lichaam – mijn lichaam – is niet altijd zo fijn; een lichaam doet pijn, een lichaam gaat kapot, een lichaam voldoet niet aan allerlei sociale maatstaven. En toch… Toch is kwetsbaarheid en sterfelijkheid blijkbaar geen reden om negatief te zijn over je lichaam. Toch wil mijn kwetsbare lichaam mij wijzen op God. Toch kan ik mijn lichaam gebruiken om God te eren.

Kiezen welke verzorgingsproducten ik gebruik, is mijns inziens één manier om dit ‘eren van God met je lichaam’ vorm te geven. Niet wettisch, maar zoekend. Met als basis daaronder datgene wat ik vroeger op catechisatie in mijn hoofd moest stampen: “dat ik met lichaam (!) en ziel eigendom ben van Jezus Christus”. Nu, in deze week tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren, wil ik dat – met woord en daad – proberen te vieren.

Tip: Alle eerdere blogs die ik schreef over natuurlijke verzorging (zoals zonnebrandcrème, zeep, maandverband, etc.) zijn te vinden onder de categorie Uiterlijke verzorging.

2 Comments on Natuurlijke lichaamsverzorging #1 – Visie op je lichaam

 1. Linda
  28 mei 2017 at 12:42 (8 maanden ago)

  Ik ben benieuwd Erika, wat je weer zo mooi gaat schrijven!
  Grtjes x Linda

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   29 mei 2017 at 14:14 (8 maanden ago)

   Super leuk, Linda 🙂
   Dat o.a. jij de vorige keer zo enthousiast ermee aan de slag ging, is wel inspirerend 😀
   x Erika

   Beantwoorden

Leave a Reply