Natuurlijke lichaamsverzorging #3 – Huid- en gezichtsverzorging

De huid is het grootste orgaan van de mens. Via de huid worden veel stoffen opgenomen. Een goede huidverzorging is daarom geen overbodige luxe. Drogisterijen staan vol met producten voor huidverzorging. Helaas bevatten veel van deze producten allerlei stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je lichaam én voor het milieu. Voorkómen dat we schadelijke stoffen binnen krijgen, kunnen we niet (uitlaatgassen, vervuiling, etc.). Maar schadelijke stoffen in ons lichaam bepérken, dat kunnen we wel. En als het gaat om huidverzorgingsproducten is het beperken van schadelijke stoffen ook nog eens heel gemakkelijk!

Bodylotion / bodycrème

Soms is het heerlijk om je lichaam in te smeren met een bodycrème. Als je huid droog is, bijvoorbeeld. Of gewoon omdat het lekker is. Veel bodycrèmes bevatten echter onnodig schadelijke ingrediënten, parfum, of toevoegingen om de houdbaarheid te verhogen. Niet zelden vertonen mensen hier allergische reacties op, of krijgen ze huiduitslag. En afhankelijk van welke bodycrème je koopt, kan het ook best wat geld kosten.

Zelf gebruik ik het liefste kokosolie op mijn huid; de pure, rauwe kokosolie. Ik heb altijd een (hele) grote pot kokosolie in huis die ik zowel in de keuken, als in de badkamer gebruik; ideaal, wat mij betreft. Een brokje hiervan smelt langzaam weg op je huid, terwijl je het uitsmeert. Het ruikt heerlijk naar kokos (een geur die verdwijnt na het smeren hoor, wees gerust), heeft een licht antibacteriële werking, en bevat bovendien voedingsstoffen voor je lichaam. Heerlijk, gezond, en goedkoop.

Tip: wil je echt een heerlijk, luchtige, zachte bodylotion? Klop de kokosolie dan een paar minuten op met een staafmixer; je krijgt dan echt de meest zachte en luchtige crème die je ooit hebt gevoeld 🙂

Gezichtscreme / handcreme

De huid van gezicht en handen is misschien wel het meest kwetsbaar: deze huid wordt het meeste blootgesteld aan bijvoorbeeld de wind / regen / zon, en ook aan schoonmaakproducten en wasmiddelen. Een tijdlang heb ik geprobeerd hiervoor ook alleen kokosolie te gebruiken, maar de huid van mijn gezicht en handen bleef hierdoor te droog. Afhankelijk van je huidtype, kun je andere puur-natuur oliën zoeken die wél het gewenste effect voor je hebben: amandelolie, jojoba-olie, arganolie, etcetera. Zelf heb ik er voor gekozen om voor mijn gezicht en handen een crème te gebruiken op natuurlijke basis, bijvoorbeeld van Weleda. Ook  voor Joël, die ’s winters snel last heeft van een droge gezichtshuid, gebruiken we die zo nu en dan.

Scrub en masker

Zo af en toe is het heerlijk om je lichaam net even wat extra’s te geven. Een lichaamsscrub, of een gezichtsmasker bijvoorbeeld. Het nemen van een masker, wat tijd nodig heeft, vráágt er om dat je een tijdje ontspannen relaxt. Ook dat is van groot belang voor je lichaam 🙂

Als scrub vind ik baking soda heerlijk. Door een schepje baking soda in je hand te nemen en daar een paar druppels water bij te doen, krijg je een heerlijk zacht ‘papje’ met een licht schurende werking. Hiermee kun je je lichaam van top tot teen scrubben (inclusief je gezicht). Het verwijdert niet alleen dode huidcellen, maar het reinigt ook, en het desinfecteert. Bovendien schijnt het zelfs een genezende werking te kunnen hebben bij huidaandoeningen als eczeem. En dat allemaal voor bijna gratis.

Om je gezicht net even dat extraatje te geven, is een masker fijn. Een beetje masker bevat echter vaak onnodige stoffen, en kost al gauw tussen de 1 en 2 euro. Gelukkig zijn er veel goedkopere puur-natuur alternatieven. Simpelweg olijfoliezeep een tijdje laten intrekken, bijvoorbeeld. Of (schrik niet 😉 ) een gepureerde avocado! Wanneer je een avocado met een staafmixer pureert, krijg je een zachte crème; dit kun je op je gezicht uitsmeren, een tijdje laten intrekken, en daarna afspoelen. Ook (rauwe) honing is een goed, natuurlijk, en goedkoper alternatief voor een masker.

Verandering

Overstappen op natuurlijke producten voor lichaamsverzorging, is een verandering. Je moet er even je weg in zoeken. Maar daarna wil je waarschijnlijk niet meer terug. Het is zoveel fijner voor je eigen lichaam, voor het milieu, en voor je portemonnee. Het enige ‘nadeel’: je moet daarna creatiever zijn in het verzinnen van cadeautjes voor moederdag of een verjaardag… 😉

Leave a Reply