Wasbare luiers – waarom?

Pakken vol slepen we ervan bij de winkels vandaan. En afvalzakken vol gooien we er weer van weg. Honderden euro’s betalen we eraan in de eerste paar levensjaar van ons kindje. Ik heb het over luiers.
Wegwerpluiers zijn handig. Maar ook duur. En tevens een enorme belasting voor het milieu. Om de gezondheidsnadelen voor je kindje nog niet te noemen.

Een kindje gebruikt gemiddeld ongeveer 5300 luiers. Zelfs als je altijd de goedkoopste luier zou kopen, dan nog is de prijs van alle luiers bij elkaar opgeteld behoorlijk hoog: vele honderden euro’s. In het geval van duurdere luiers zit je bijna aan een paar duizend euro.

Om luiers te produceren, zijn veel grondstoffen, energie en water nodig. Om één wegwerpluier te produceren, is bijvoorbeeld één kop ruwe olie nodig. Dat betekent dus 5300 keer een kop olie; een forse aanslag op de fossiele brandstoffen van deze wereld. Daarnaast nog het water en de bomen die nodig zijn om de luiers te kunnen maken, de energie die nodig is om de luier te produceren én om diezelfde luier na gebruik weer te verwerken als afval. Kortom: vanuit milieu-oogpunt zijn luiers ook niet echt voordelig.

En dan nog de gezondheid van je kindje. Wegwerpluiers bevatten allerlei schadelijke stoffen om een zo dun mogelijke luier te houden, die zoveel mogelijk kan absorberen. Een wegwerpluier is echt geen papieren luier te noemen. De huid is het grootste zintuig van de mens. Dag en nacht materiaal met schadelijke stoffen op de huid van je baby, is niet een prettige gedachte.

 

Gelukkig is er een goed alternatief: wasbare luiers! En dan hoef je echt niet te denken aan oubollige, ingewikkelde doeken met veiligheidsspelden. Nee, er zijn tegenwoordig super hippe en leuke wasbare luiers. Wasbare_luiers_1Een luier als op de foto is toch niet te versmaden voor een kereltje van een paar maanden… Veel leuker en origineler dan wegwerpluiers. En op alle drie de gebieden (kosten, milieu, gezondheid) veel beter.

Wasbare luiers zijn best prijzig in de aanschaf. Wij vonden een heel aantal compleet nieuwe wasbare luiers via Marktplaats, de rest hebben wij via een webshop aangeschaft. Gemiddeld waren wij 20 euro per wasbare luier kwijt (wij hebben er 23 gekocht, en onze ervaring is dat het daarmee prima te doen is). In totaal kostte de aanschaf van de luiers inclusief extra materialen erbij (extra bamboe-inleggers en inlegvelletjes) tussen 500 en 600 euro. Vele malen goedkoper dus dan wegwerpluiers. Zeker wanneer je het voor meerdere kindjes gebruikt.

Uiteraard kost de productie van wasbare luiers ook het één en ander, en is dat ecologisch gezien ook niet goed. Maar vanwege het vele malen hergebruiken, is de schade veel minder dan bij wegwerpluiers. Bij wasbare luiers komen vanzelfsprekend wel de extra wasbeurten er bovenop. Maar zelfs als dat meegerekend wordt, is de impact op het milieu veel kleiner dan bij wegwerpluiers.

Bij wasbare luiers zit er puur katoen of bamboe op de huid van je kindje (tenzij je voor fleece of andere synthetische materialen kiest). Wanneer je kiest voor luiers die gemaakt zijn van biologisch katoen, dan zitten er geen schadelijke stoffen in. Veiliger voor de huid van je kindje dus.

Kortom: drie heel goede redenen om te gaan voor wasbare luiers. Wil je niet wasbaar luieren maar wél kiezen voor een minder grote impact op het milieu en minder schadelijke stoffen in de luiers, dan zijn ecologische wegwerpluiers een alternatief (bijvoorbeeld van Nature Babycare / Naty, te koop bij de Etos). Maar deze zijn flink aan de prijs.

 

1Pingbacks & Trackbacks on Wasbare luiers – waarom?

  1. […] dingen, daar ben ik fan van. Bijvoorbeeld wasbare luiers (lees daarover deel 1 en deel 2) en wasbare luierdoekjes. Wasbare dingen hebben een veel minder grote impact op het […]

Leave a Reply