Motivatie voor borstvoeding

Motivatie_borstvoedingOm gemotiveerd voor iets te blijven, helpt het om heel goed te weten waarom je iets doet. Als het dan tegenzit, kun je dit ‘hogere doel’ voor ogen houden, en dat helpt om door te zetten. Eén ding weet ik wel: als ik niet zo enorm gemotiveerd was voor het geven van borstvoeding, waren er al heel wat momenten geweest dat ik het bijltje erbij neer had kunnen gooien.

Stuwing; spruw en elke voeding die daardoor een pijnlijke kwelling wordt; schijnbaar eindeloze nachtvoedingen terwijl je snakt naar slaap; zelf ziek zijn en toch een ander van voeding moeten voorzien; telkens maar beschikbaar moeten zijn; de tijd en energie die je er aan kwijt bent; moeten kolven op je werk. En deze lijst is nog langer te maken. En toch: toch geef ik met volle overtuiging borstvoeding. En geniet ik er van. De lijst met positieve punten is veel groter!

Borstvoeding heeft ontzettend veel voordelen. Ik noem er een paar die mij motiveren.

Voordelen voor de baby

 • In normale situaties is niets zo gezond voor een baby als melk van zijn of haar moeder. Borstvoeding is zó perfect afgestemd op je kindje, alle benodigde voedingsstoffen zitten er in. En naarmate je kindje groeit en ouder wordt, verandert de samenstelling van de melk mee! Wonderlijk mooi gemaakt toch!
  Dat borstvoeding het allerbeste is voor de baby, is mijn allerbelangrijkste motivatie. Het is echt een investering in het leven van je kindje.
 • Borstvoeding geven, is niet enkel het geven van borstvoeding, maar ook het geven van troost, warmte, liefde, geborgenheid. Je kindje is dichtbij je, ruikt je, proeft je. Niets is zo troostend als even bij mama drinken.
 • Borstvoeding beschermt tegen ziektes, of helpt om sneller weer te genezen doordat er antistoffen van de moeder in de melk aanwezig zijn.

Voordelen voor de moeder

 • Na de bevalling is het geven van borstvoeding goed voor je lichaam. Het zorgt er voor dat je baarmoeder sneller samen trekt en weer terug op z’n plek komt. Ook raak je je zwangerschapskilo’s sneller kwijt.
 • Het geven van borstvoeding heeft gezondheidsvoordelen voor de moeder. Zo heb je bijvoorbeeld minder kans op borstkanker.
 • De menstruatie komt (meestal) minder snel weer op gang, en je hoeft je minder druk te maken over anticonceptie.
 • Je hebt altijd en overal voeding bij de hand. Dus geen gedoe met flesjes, en als je weg gaat niet een plek hoeven zoeken waar je een flesje warm kunt maken. Je kunt overal heen en hebt altijd direct voeding paraat.
 • Borstvoeding is goedkoop. Flesvoeding kost honderden euro’s.
 • Je kunt voeden ‘op verzoek’, en zit niet vast aan een voedingsschema. Flesvoeding mag een baby maar in een maximale hoeveelheid per dag krijgen, maar borstvoeding kan de baby net zoveel drinken als hij/zij wil. Dus heeft je baby een keer z’n dag niet, dan laat je gewoon een keer extra drinken en wordt de baby (hopelijk) weer rustig.

Het is mijn overtuiging dat borstvoeding echt meer dan de moeite waard is. Ja, het is een investering. Ja, het kost tijd en energie. Ja, het heeft nadelen voor de moeder. Maar als je dat alles in het grotere plaatje ziet, dan is borstvoeding echt de moeite waard. En door de vele voordelen voor ogen te houden, kun je gemotiveerd zijn én blijven.

 

Natuurlijk kunnen er redenen zijn waarom borstvoeding niet gaat. Heel jammer, maar in sommige gevallen niets aan te doen. Gelukkig zijn er goede alternatieven zónder gelijk naar de standaard flesvoeding te grijpen. Daar hoop ik later nog eens over te schrijven.

Leave a Reply