Duurzaam schoonmaken #2 – De basis

Wauw, ik vond en vind het echt een geweldige ontdekking: duurzaam schoonmaken. Geen gesjouw meer met eindeloze hoeveelheden (verschillende!) schoonmaakmiddelen, geen grote bedragen meer betalen voor tig middeltjes die allemaal iets anders beloven, geen enorme kastruimte meer vrij hoeven houden voor alle flessen en potten. Nee, niks van dat alles. Gewoon een paar basisingrediënten waar je een voorraad van koopt als het in de aanbieding is, en that’s it! Veel simpeler gaat het niet worden 🙂

De basis van duurzaam schoonmaken
Wat mij betreft, zijn er 3 ingrediënten die je in huis móét hebben, wil je duurzaam schoonmaken. Met deze 3 kun je, is mijn ervaring, vrijwel alles goed schoonmaken. Meer middeltjes heb je eigenlijk niet nodig (toegegeven, ook bij ons staat er nog steeds een kastje vol met ‘rommeltjes’, daterend uit een vroeger tijdperk; heel sporadisch komen ze nog eens tevoorschijn). Hoe dan ook wij maken al jaren ons huis schoon op deze manier, met hoofdzakelijk deze 3 basismiddelen. En dat bevalt ons prima. (And we’re still alive 😉 )

Baking soda
Topper 1 is baking soda. Eerder schreef ik al eens een blog over baking soda, en ik vind dit echt een topproduct. Het is een heel natuurlijk middeltje (zout), het is goedkoop (wel afhankelijk van waar je het koopt), en je kunt het voor ontelbaar veel doeleinden gebruiken (google er eens op, en je staat verstelt). Ook in deze 10-daagse schoonmaak-mini-marathon zal baking-soda geregeld voorbij komen.

Azijn
Onmisbaar in een duurzaam huishouden is azijn. Afhankelijk van welke azijn je koopt, is het een puur-natuur product (bijvoorbeeld appelazijn) of wordt het synthetisch gemaakt. Je kunt het ook heel simpel zelf maken, schijnt het, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Dat staat overigens nog wel op mijn wish-list om uit te gaan proberen, want het grote nadeel van het gebruiken van veel azijn, is de grote hoeveelheid plastic afval die dat oplevert. [Overigens vond ik vorige week voor het eerst een 5-liter jerrycan azijn, gewoon bij de supermarkt. Top!]

Ecologisch afwasmiddel / zeep
En last but not least, het 3e basisingrediënt voor duurzaam schoonmaken is een zeep. Wij gebruiken vaak ecologisch afwasmiddel, maar groene zeep, of olijfoliezeep, of marseillezeep is ook een prima alternatief.

That’s it
Drie basisingrediënten. En dat is bijna alles wat je nodig hebt om je hele huis, van binnen en buiten, goed schoon te kunnen maken. Heb jij deze spullen in huis? De komende dagen van deze mini-marathon zullen ze nog vaak voorbij komen.

2Pingbacks & Trackbacks on Duurzaam schoonmaken #2 – De basis

  1. […] En met deze tip komt er echt een einde aan deze schoonmaak-mini-marathon. Met enkel een paar basisingrediënten is vrijwel alles in je huis schoon te houden op een milieuvriendelijke manier. Ik begon deze […]

  2. […] duurzaam schoonmaken heb je aan een aantal basisingrediënten genoeg. Vrijwel je complete huis kun je schoonmaken met maar een paar natuurlijke middelen. Zo is […]

Leave a Reply