Natuurlijke lichaamsverzorging #2 – De basis

Bij duurzaam schoonmaken heb je aan een aantal basisingrediënten genoeg. Vrijwel je complete huis kun je schoonmaken met maar een paar natuurlijke middelen. Zo is het ook bij het gebruiken van natuurlijke producten voor lichaamsverzorging: met maar 3 basisingrediënten kom je een heel eind!

De basis van natuurlijke lichaamsverzorging

Persoonlijk vind ik het erg fijn om natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken. Beter voor mijn lichaam, minder belastend voor het milieu, en goedkoper. Mijn drogisterij-uitgaven zijn echt met vele tientallen euro’s gedaald. Dat geld besteed ik liever aan andere dingen die goed zijn voor mijn lichaam (biologisch eten, bijvoorbeeld).

Bovendien vind ik het gebruiken van natuurlijk lichaamsverzorgingsproducten erg praktisch. Je hebt niet meer een heel kastje vol met middeltjes nodig, maar met een paar basisingrediënten (die je bovendien ook nog voor vele andere toepassingen kunt gebruiken) heb je alles in huis wat je nodig hebt. Dit bespaart kastruimte, ritjes naar de winkel, en frustratie op het moment dat een middeltje voor het één of het ander op blijkt te zijn. De volgende drie basisingrediënten zijn wat mij betreft onmisbaar als het gaat om natuurlijk lichaamsverzorging:

Olijfoliezeep

Olijfoliezeep, of Aleppo-zeep, is een puur-natuur product gemaakt van verzeepte olijfolie, plantaardige glycerine, en water. Geen chemische toevoegingen dus, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid én voor het milieu. Olijfoliezeep is voor heel veel doeleinden te gebruiken. Zie daarover de eerdere blog over Aleppo-zeep. Zelf gebruik ik deze olijfoliezeep vooral als gewone handzeep en als zeep voor de rest van mijn lichaam: reinigend, in combinatie met laurierolie desinfecterend, en voedend tegelijk.

Kokosolie

Nog een product wat voor heel veel doeleinden te gebruiken is, is kokosolie. Naast het gebruik van kokosolie om te bakken en te braden, is kokosolie ook een heel fijn product om te gebruiken voor natuurlijke lichaamsverzorging. Let wel op dat je de ‘raw’-variant koopt, onbewerkte, onverhitte kokosolie; deze ongeraffineerde kokosolie bevat voedingsstoffen voor je lichaam én heeft een licht antibacteriële werking. Ook over kokosolie heb ik al eens eerder geblogd, zie de blog Topproduct: kokosolie.

Baking soda

In deze blog met basisingrediënten voor natuurlijke verzorgingsproducten kan baking soda niet ontbreken. Zoals ik in een eerdere blog over baking soda al schreef, vind ik het leuk en makkelijk om met zo min mogelijk producten zo veel mogelijk te doen. Baking soda is typisch zo’n product wat je heel divers kunt inzetten: voor natuurlijke lichaamsverzorging (daarover deze week meer), voor het bakken van koekjes/cake, en ook voor ecologisch schoonmaken (niet voor niets stond baking soda ook in mijn blog met basisingrediënten voor duurzaam schoonmaken).

Natuurlijke lichaamsverzorging

Drie basisingrediënten: olijfoliezeep, kokosolie, en baking soda. De komende week zullen heel wat mogelijkheden voorbij komen om deze ingrediënten in te zetten als natuurlijk verzorgingsproduct voor je lichaam.

1Pingbacks & Trackbacks on Natuurlijke lichaamsverzorging #2 – De basis

  1. […] natuurlijke deodorant is heel simpel en heel goedkoop. En ook hier komen de (inmiddels vertrouwde) basisingrediënten weer in terug. Laat 3 eetlepels (rauwe) kokosolie smelten en meng dit met 2 eetlepels baking soda […]

Leave a Reply