Biologisch eten – waarom?

BiologischNaast suikervrij, eten wij zoveel mogelijk biologisch of beter nog: biologisch-dynamisch. Eerlijk is eerlijk: dat wordt ons ook wel erg gemakkelijk gemaakt. Eén van de winkels het dichtst bij ons huis, is een biologische eetwinkel 🙂

Er zijn heel wat redenen te geven waarom biologisch of biodynamisch eten een goede keuze is.

De belangrijkste redenen voor ons zijn: gezondheid, en zorg voor de aarde/schepping.

 1. Gezondheid
  Biologisch eten is gezonder dan niet-biologisch eten.

  Afname-vitaminen-in-groeten-en-fruitGroente en fruit
  Ooit kwam ik dit schema tegen (bron Miss Natural) over de hoeveelheid vitamines en mineralen in groenten en fruit. Schrikbarend hoezeer de hoeveelheid goede voedingsstoffen is afgenomen de laatste jaren. Nu is er discussie over of de aanname dat biologische groenten/fruit meer voedingsstoffen bevatten dan de niet-biologische variant wel klopt. Ik ben er geen expert in, maar wat ik wel weet, is dat biologische groenten en fruit in elk geval een heleboel minder bevatten van stoffen die ik niet in mijn eten – of in het eten van onze kinderen – wil. Bij de ‘gewone’ teelt worden er volop pesticiden gebruikt tegen bacteriën, schimmels, larven, en dergelijke. En deze chemische stoffen komen terecht op de groenten en fruit die we eten, en daarmee dus in ons lichaam.Eén van de gevolgen van het gebruik van chemische pesticiden, is dat de plant minder gestimuleerd wordt om zélf plantaardige afweerstoffen aan te maken (voor de liefhebber: fytochemicaliën, bijvoorbeeld antioxidanten). Dit zijn stoffen die bij de consumptie van de groente of het fruit een heel positief effect op de gezondheid van de mens kunnen hebben (denk o.a. aan een betere bescherming tegen kanker: het remt of verhindert de groei van kankercellen). Bij biologische teelt worden geen chemische pesticiden gebruikt, en wordt de plant optimaal uitgedaagd om zélf afweerstoffen aan te maken. Ik denk dus dat biologische groenten en fruit wel degelijk meer voedingsstoffen bevatten die ons lichaam goed kan gebruiken.

  Dierlijke producten
  Biologisch vlees, zuivel, en eieren, komen van dieren die voornamelijk biologisch voer gegeten hebben, die niet preventief antibiotica krijgen, die geen hormonen toegediend krijgen, die zoveel mogelijk buiten mogen bewegen, en die vaker hun uiterlijk mogen behouden (hoorns, snavel, staart). Dit alles zorgt ervoor dat de dieren een veel gezonder én prettiger leven hebben, en dat het vlees, de melk, de eieren, dus ook veel gezonder zijn. (Logisch, lijkt me. Een kip die gezond is, legt een gezond ei. Een kip die stijf staat van de hormonen en antibiotica, en slecht voer eet, legt een minder gezond ei.). Zo bevat biologisch vlees of biologische zuivel geen antibiotica-resten (wat kan leiden tot een antibiotica-resistentie, dat kan echt een probleem zijn), of andere stoffen die je niet wilt.

 2. Zorg voor de aarde / schepping
  Naast dat biologisch eten gezonder is, is het ook een veel betere manier van omgaan met de aarde en met dieren. Om een paar dingen te noemen:
 • Chemische pesticiden kunnen de aarde niet vervuilen als ze niet gebruikt worden.
 • Dieren hebben een veel beter leven.
 • Producten bevatten meer voedingswaarde.
 • Producten bevatten minder rotzooi.
 • De aarde wordt minder zwaar belast.
  Mijn overtuiging is dat God de aarde goed heeft gemaakt, en dat wij hier maar het beste zo min mogelijk in moeten gaan ‘rommelen’. Naar mijn idee moeten we de aarde beheren, niet veranderen of manipuleren. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan het naar God niet verantwoorden dat wij Zijn bijzondere, unieke creaties volspuiten met groeihormonen omdat wij zo graag meer vlees eten. Dat we massa’s oerwoud kappen (wat een heel belangrijke rol speelt in het leven op aarde) om daar soja te verbouwen, dat te verschepen als voer voor onze dieren zodat wij meer vlees kunnen eten, terwijl anderen ter plaatse omkomen van de honger. Hoe krom zit onze manier van leven in elkaar. En ja, ik doe daar zelf ook aan mee.Natuurlijk los je door het kopen van biologisch eten de wereldproblematiek niet op. Maar een heel klein beetje ‘goed’ kun je daar wel mee doen. En het is nog goed voor je gezondheid ook!

En oh ja, nog een derde reden om biologisch te eten… Sommige dingen zijn zoveel lekkerder 🙂 Een zojuist afgebakken biologisch brood is een ware delicatesse. Of als je eenmaal biologische boerenvla hebt gegeten, dan wil je echt niet meer een chemisch geel goedje uit de supermarkt. Heerlijk biologisch genieten dus!

DemeterP.S.: Minder bekend, maar naast biologische voeding bestaat er dus ook biologisch-dynamische voeding / biodynamische voeding. Deze voeding draagt het ‘Demeter’ keurmerk, en is nóg beter als het gaat om een ecologische en gezonde keuze. Meer weten? Lees op de website van Stichting Demeter of bij Bionext.

P.S.2: Twijfel je of biologisch of biodynamisch eten voor jou wel haalbaar is (praktisch en/of financieel)? In de volgende blogs meer daarover!

1Pingbacks & Trackbacks on Biologisch eten – waarom?

 1. […] nog verder veranderd. Ik eet niet langer alleen geen suiker meer, of juist wel zoveel mogelijk biologisch of andere gezonde voedingsmiddelen (check onder het kopje voeding alles wat ik hierover tot nu […]

Leave a Reply