Tips als je niet laat vaccineren

no_vaccineGisteren verscheen er een blog met tips als je wel laat vaccineren. Vandaag een lijst met tips voor als je níét laat vaccineren.

Overtuiging
Wanneer je je kind niet laat vaccineren, kun je rekenen op reactie van anderen. Ouders van andere kinderen, leerkrachten bij de peuterspeelzaal of op school, en niet te vergeten: het consultatiebureau. Iedereen heeft er wel een mening over. Een aantal tips: 

 • Informeer je goed. Zorg dat je op de hoogte bent van de discussie rondom vaccinatie. Op veelgestelde vragen of opmerkingen kun je desnoods alvast een reactie formuleren.
 • Maak je eigen keuze om wel of niet te laten vaccineren.
 • Sta sterk in je schoenen bij bijvoorbeeld het consultatiebureau. Het is jóúw verantwoordelijkheid of je jouw kindje wel of niet laat vaccineren. Vaccineren is niet verplicht; je bent dus ook geen verantwoording schuldig over jouw keuze om niet te laten vaccineren.

Mijn ervaring op dit vlak
Ik weet dat er heel veel verschillende ervaringsverhalen zijn van ouders die hun kindje niet laten vaccineren. Op sommige consultatiebureaus wordt je uitgedaagd helemaal uit te leggen waarom je niet aan het standaard-programma mee wilt doen, of moet je zelfs een ‘vrijwaringsformulier’ tekenen. Zelf hebben wij op het cb nooit enig probleem gehad. Onze keuze werd direct geaccepteerd, en er werd zelfs voorzichtig meegedacht over alternatieven.
Wel weet ik hóé intensief het kan zijn om je voor deze keuze te moeten verantwoorden. Ons cb stuurde mij voor specifieke vragen door naar het RIVM. Ik nam telefonisch contact met het RIVM op, in de hoop dat zij mee zouden denken bij onze casus, en opbouwend advies zouden geven. Maar helaas, dit was een vreselijk akelig gesprek, waarin ik enkel op het matje werd geroepen of ik “mijn kind ernstig ziek wilde laten worden”? “Nee, meneer, dat wil ik juist niet, en dat is precies één van de redenen waarom ik mijn kind niet wil laten vaccineren….” Zucht…

Gezondheid
Wanneer je niet laat vaccineren, kies je er eigenlijk voor om niet tégen bepaalde ziektes te vechten, maar vóór een zo optimaal mogelijke gezondheid (zie een eerdere blog: Vaccineren – een andere visie op gezondheid). Investeer in de gezondheid van je kindje, en bouw aan een optimale weerstand.

 • Geef je kindje zo lang mogelijk borstvoeding. (Of, als dat niet mogelijk is, kies met zorg een alternatief)
 • Zorg voor gezonde (liefst biologische voeding). Daarnaast zijn er heel veel natuurproducten die een genezende werking hebben, of die bijdragen aan een goede weerstand. Verdiep je hierin, en gebruik deze producten. (Bijvoorbeeld: vlierbessensap remt de werking van virussen, broccocress bestrijdt vrije radicalen, etc. etc. Hier is echt een wereld in te ontdekken!)
 • Zorg voor voldoende rust voor je kindje.
 • Geef eventueel extra vitaminen.

Voorzorg
Zorg dat je wat ‘voorwerk’ hebt gedaan, voor het geval je kindje een virus krijgt.

 • Zoek een natuurarts in je eigen omgeving, die je goed kan begeleiden wanneer je kindje ziek wordt.
 • Verdiep je in de verschillende kinderziektes, en maak een lijstje aan met mogelijke behandelingen / tips / aandachtspunten, etc. (Om eerlijk te zijn: dit heb ik tot op heden zelf nog niet gedaan. Wie weet komt dit dus t.z.t. wel op deze blog.)

Alternatieven
Je kunt alternatieven ten opzichte van het standaard-vaccinatieprogramma onderzoeken. Bijvoorbeeld eventuele homeopathische behandelingen, of vaccins op latere leeftijd geven wanneer ziektes niet zijn doorgemaakt. (Zie voor een uitwerking hiervan, de blog van gisteren: Tips als je wel laat vaccineren.)

Tot slot
Ik las een quote die me aanspreekt, en waar ik me helemaal in herken:

“I think it’s about choosing risk. Informing yourself, gathering as much information as possible, and then choosing which risk you are comfortable with. There is risk with vaxxing. There is risk with not vaxxing. But, if you are informed and understand that there is no 100% safe option, then you are making an informed decision. Choosing to not vax without research is equally bad as choosing to vax without research.” (Bron)

Je bent, of je dat nu wilt of niet, gedwongen om een keuze te maken: laat je je kind wél of níét vaccineren? Verdiep je hierin, en maak een weloverwogen keuze. Accepteer ook dat twijfel er zo nu en dan bij hoort! Verdiep je er dan opnieuw en weer verder in, en maak een vernieuwde (en misschien wel andere) keuze!

2 Comments on Tips als je niet laat vaccineren

 1. marlies
  18 april 2017 at 20:47 (9 maanden ago)

  Hoi Erika, ik kwam op je site terecht omdat ik wat dingen aan het zoeken was over vaccinaties. Leuk om je blogs te lezen! Het lijkt erg op mijn eigen zoektocht:) ik was al een tijdje bezig met gezonder eten, suikervrij, biologisch, maar als je een kindje krijgt ga je alleen maar nog meer op zoek. En ook naar hele andere dingen kijken, zoals vaccinaties. Mn dochtertje is 15 maanden. Tot 11 maanden wel gevaccineerd (mn man en ik zaten helaas niet op 1 lijn hierin) maar na alle zoektochten er uiteindelijk toch samen voor gekozen om ermee te stoppen. Ik blijf me inlezen. Leuk om je tips te lezen. En heel handig dat je al je blogs per onderwerp neerzet, heel overzichtelijk! Groetjes Marlies

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   18 april 2017 at 21:05 (9 maanden ago)

   Hoi Marlies,
   wat leuk dat je reageert, en iets deelt over je eigen zoektocht! Dank je wel!
   Bijzonder is dat he, dat het krijgen van een kindje je zo bewust maakt van hoe je wilt leven 🙂 Hier ging dat precies zo.
   En fijn dat je iets aan m’n blogs hebt; je kunt je, mocht je dat willen, op de homepage (rechts) inschrijven om via email op de hoogte te blijven van nieuwe blogs. Er zit binnenkort (wanneer ik klaar ben met inlezen erover) nog een blog over vaccineren in de pijplijn 😉
   Ik wens jullie veel wijsheid en plezier in jullie gezin!
   Groetjes, Erika

   Beantwoorden

Leave a Reply